Vi önskar varmt välkommen till stiftelsens egen journalist Heidi Hendersson! Heidi kommer arbeta redaktionellt med att producera innehåll, intervjua forskare, experter och politiker samt skriva artiklar med fokus på Östersjön och de utmaningar och möjligheter som innanhavet står inför.

– Det är en fantastisk möjlighet att få tid och resurser att verkligen sätta sig in i Östersjöfrågor och hitta sätt att kommunicera dessa på ett engagerande sätt. Jag ser framemot att lära mig mycket nytt, säger Heidi.

Heidi kommer närmast från tidningen Nya Åland där hon arbetat som nyhetschef, ledarskribent och printredaktör. Tidigare har hon varit tidningens miljöreporter och 2018 tilldelades hon Ålands miljöpris för sin granskande och förklarande miljöjournalistik.

– Under min tid som miljöjournalist har Östersjön varit ett ämne jag ofta återkommit till. Som ålänning är det näst intill omöjligt att inte känna en personlig anknytning till havet eftersom det är så nära inpå, säger Heidi.

Nu byts livet som Ålandsbo till stadslivet i Stockholm. Närheten till Östersjön kanske minskar fysiskt, men kommer i allra högsta grad vara en stor del av Heidis nya arbetsroll.

Bild: Heidi Hendersson. Foto: Madeleine Kullenbo, BalticWaters

Fem snabba

Namn: Heidi Hendersson

Utbildning: Kandidat i journalistik och masskommunikation från Helsingfors universitet. Master i hållbarhetsvetenskap från Lunds universitet.

Tidigare arbetsplatser: Förutom Nya Åland har jag även arbetat som reporter på Dagens Nyheter och Expressen.

Favoritart i Östersjön: Öronmanet. Jag och min lilla brorson brukar stå på bryggan på höstarna och kolla på de mängder av maneter som flockas där. Vi kallar dom ”blubbisar”.

Drömartikel att skriva: Något som får läsaren att se på Östersjön med nya ögon och engagera sig. Jag vill gärna spräcka hål på myter, förklara skeenden och förstås gärna komma med grävande avslöjanden!