Det är nu klart att stiftelsen tilldelas förnyat mandat i den verkställande kommittén för EU:s rådgivande intressentorgan för fiske i Östersjön, Baltic Sea Advisory Council (BSAC). Mandatet löper under tre år och ger stiftelsen möjlighet att delta i diskussioner och påverka regelverk som styr Östersjöfisket.

Kommittén består av olika aktörer med intresse för fisket i Östersjön, däribland småskaliga och storskaliga fiskare, miljöorganisationer, sportfiskare och beredningsindustrin. Medlemmarna träffas regelbundet för att diskutera frågor som berör fisket och ta fram rådgivning till EU-kommissionen inom ramen för EU:s gemensamma fiskeripolitik.

Det förnyade mandatet ger BalticWaters möjlighet att fortsatt verka för en hållbar fiskeripolitik, exempelvis genom att i ett tidigt skede påverka fiskekvoterna i Östersjön och lyfta behovet av utökade vetenskapliga råd från Internationella havsforskningsrådet (ICES).

–  Vi är glada över att ha fått förnyat förtroende att delta i kommittén. Det är viktigt för stiftelsens arbete att vi för dialog med andra aktörer och bidrar till utformningen av EU:s regelverk, säger Konrad Stralka, VD för BalticWaters.

Arbetet i kommittén kommer under året fokusera på flera aspekter av fisket i Östersjön, däribland fiskebeståndens hållbarhet i relation till fiskemöjligheterna. Även frågan om hur fiskeriförvaltningen kan ta större hänsyn till fiskets påverkan på ekosystemet kommer att diskuteras, liksom klimatförändringens påverkan på Östersjön. En stor del av arbetet kommer dessutom vikas åt den kommande översynen av EU:s gemensamma fiskeripolitik.

Läs vidare om BSAC här.