Trots att många har en känslomässig koppling till Östersjön är kunskapen om havsmiljön ofta låg. Kan humor användas för att öka vår förståelse för havets utmaningar och samtidigt inspirera till beteendeförändringar? Det utforskar Ellen Schagerström i ett nydanande projekt där hon undersöker hur ståuppkomik kan användas för att kommunicera vetenskap.

Du sitter bänkad framför ett föredrag. En forskare står längst fram med en PowerPoint-presentation. På skärmen syns flera grafer, men vad värdena på axlarna betyder framgår inte. Du böjer dig fram och försöker läsa förklaringarna, men möts av obekanta begrepp. Du lutar dig tillbaka med en suck och sneglar på klockan – 30 minuter har gått och minst lika mycket tid återstår. När du lämnar presentationen har du svårt att samla tankarna. Vad var syftet med studien nu igen? När du försöker minnas, inser du att det inte ens nämnts…

För den breda allmänheten riskerar forskningspresentationer att kännas precis så här – svårbegripliga och svåra att relatera till. Kunskapen om havsmiljön är bristfällig hos stora delar av allmänheten, men samtidigt är förståelsen för de miljöutmaningar Östersjön står inför avgörande i arbetet med att förbättra dess miljöstatus. Ny kunskap når fram till de som redan är insatta och engagerade i Östersjöfrågor. Men att nå ut till dem utan ett särskilt intresse för havsmiljön är mycket svårare. Sannolikheten att de skulle befinna sig på ett föredrag om Östersjöforskning är försvinnande liten, och chansen att de skulle gå därifrån med nyfunnen inspiration är kanske ännu mindre.

– Greta Thunberg säger att vi måste lyssna på forskarna. Men hur ska folk orka lyssna på oss när vi pratar på ett sätt som är obegripligt för allmänheten? säger Ellen Schagerström, forskare på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Att kommunicera genom humor

Under sin karriär som forskare har Ellen arbetat med att kommunicera forskning på olika innovativa sätt. Hon menar att det är nödvändigt att satsa mer på kommunikation och hitta nya sätt att förmedla forskningsrön på.

– För att öka medvetenheten om Östersjöns havsmiljö och inspirera till beteendeförändringar hos allmänheten behöver vi nå de som aldrig tidigare engagerat sig i dessa frågor, berättar Ellen.

På temat forskningskommunikation är Ellen i färd med att genomföra ett aningens okonventionellt projekt där hon ska undersöka om humor kan fungera som verktyg för att kommunicera kunskap om Östersjön. Med hjälp av humorcoachen Ami Hallberg Pauli har Ellen producerat ett ståuppframträdande som ska framföras inför publik i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Teman som ska väcka uppmärksamhet

Målet med projektet är att medvetandegöra och väcka tankar kring olika Östersjöfrågor. Tre teman står i fokus: övergödning, främmande arter och mat från havet. Ämnena valdes inte bara för deras betydelse för Östersjöns miljö, utan också för deras potential att omvandlas till något som fångar publikens uppmärksamhet och inspirerar till både skratt och eftertanke.

– Det har varit jättekul och utmanande att ta fram materialet. Stand-up är en oerhört teknisk konstform där du har väldigt kort tid på dig att göra din poäng, säger Ellen.

En utmaning är att lägga skämten på rätt nivå. Risken är annars att de hamnar i ett glapp där de som kan något om ämnet tycker att det är för enkelt, medan den breda allmänheten fortfarande tycker att det är för svårt.

– Då blir det inte roligt och man når ingen, säger Ellen. Ami är en otroligt skicklig pedagog som har pushat mig att ständigt förklara saker på ett enklare sätt, lägger hon till.

Ett skratt kan öppna dörrar

Innan projektet startade funderade Ellen på hur man kan få någon att ta till sig information de saknar tidigare intresse för eller som befinner sig i en annan åsiktskorridor. Något som kanske är svårare i dag när vårt informationsflöde i hög utsträckning styrs av de sökningar vi tidigare har gjort, vilket gör att vi i hög grad presenteras för innehåll som bekräftar vår befintliga världsbild (så kallade filterbubblor).

Första slutsatsen kom snabbt – att föreläsa eller läxa upp någon är definitivt inte rätt väg att gå.

– När någon sätter sig över mig och säger åt mig vad jag ska göra, ja, då vill jag göra precis tvärtom, berättar Ellen.

I stället satte hon sig ner och funderade på i vilka situationer hon själv är villig att lyssna på något som utmanar hennes befintliga åsikter. Svaret var humor!

– Människor lyssnar till något som får dem att skratta. Jag kan själv gapskratta åt ett riktigt bra levererat skämt trots att jag inte håller med om innehållet, fortsätter hon.

En kunskapskanapé i taget

En vanlig anledning till att allmänheten kan ha svårt att ta till sig forskningsresultat, enligt Ellen, är den överväldigande mängd information som vanligtvis presenteras av forskare. Det saknas helt enkelt ofta anpassning av informationen efter mottagarens behov och förståelse.

– Tänk dig att du serveras en stor buffé med hundratals små rätter. Allt kommer inte falla dig i smaken och du kommer inte komma ihåg vad du har ätit. Det är fullkomligt överväldigande, menar hon.

– För att någonting ska fastna är det lämpligare att presentera ett litet och väl utvalt smakprov. Då är det mer troligt att personen går därifrån nyfiken på mer!

Ellen testar stand up-materialet framför publik för första gången. Foto: Ami Hallberg Pauli.

Alla forskare behöver inte vara komiker

På frågan om fler forskare bör satsa på humor som ett verktyg att sprida sina resultat till allmänheten svarar Ellen nej – det är inte syftet med projektet. I stället vill hon visa att det krävs olika metoder för att nå skilda målgrupper.

– Även om det är viktigt att presentera sina resultat så är forskare inte kommunikatörer, konstaterar hon.

– Jag skulle vilja se finansiering för en specifik kommunikatör inom varje projekt. Någon med gedigen forskningsbakgrund som förstår ämnet, men som också är utbildad inom kommunikation som kan förmedla resultaten på ett engagerande och begripligt sätt, avslutar hon.

När kan man se Ellens stand-up?
Den 10 september, 17 september och 8 oktober på BigBenStandUp i Stockholm.
Den 23 oktober på Carousel Comedy Club i Göteborg.
Den 28 oktober på Kungliga komediklubben i Malmö.

Mer om projektet

Projektet “Fun Facts – Communicating Science Through Stand-Up Comedy” kommer genomföras av Ellen Schagerström vid Göteborgs universitet och pågår till och med år 2025. Via BalticWaters program för mindre forskningsprojekt och förstudier har projektet beviljats anslag om 189 659 SEK kronor som stöd för genomförandet av den vetenskapliga studien. De fem andra projekten som anslagits medel går att läsa mer om i artikeln Sex nya forskningsprojekt för en levande Östersjö.