Östersjön kallas ofta för världens mest förorenade hav – men stämmer det verkligen? Vi går till botten med påståendet och förklarar varför det är svårt att bekräfta med säkerhet. Medan Östersjöns begränsade vattenutbyte gör att föroreningar stannar kvar längre i vattnet och ackumulerar över tid, finns det tyvärr många andra hav med liknande problematik.

DDT, PCB, kvicksilver, mikroplaster, läkemedelsrester, dioxiner, flamskyddsmedel och oljespill.  Östersjön tyngs av många föroreningssynder. Värst var läget mellan 1960- och 80-talet innan insikten om hur långvariga och problematiska många av de nya kemikalierna och bekämpningsmedlen var. I dag används begreppet ”farliga ämnen” för att beteckna alla ämnen som på något sätt är giftiga, svåra att bryta ner eller som kan finnas kvar länge i ekosystem eller i djur och människor. Hur farligt ett ämne är beror på flera faktorer, exempelvis hur koncentrerat det är, hur det påverkar organismer, hur det samverkar med andra ämnen och hur länge det tar innan det bryts ner.

Förutom skadliga ämnen så finns det också partiklar som förorenar Östersjön såsom mikroplaster och nanopartiklar samt större skräp i alla former. Utsläppen till Östersjö härstammar bland annat från industri, jordbruk, avloppsverk och sjöfart. Det finns även rester kvar i havet från andra världskriget, då man dumpade så mycket som 50 000 ton kemisk ammunition och annat krigsmaterial i vårt vatten.

Exempel på skadliga ämnen i Östersjön

Dioxiner – uppstår bland annat under sopförbränning och stålproduktion
PCB (polyklorerade bifenyler) – olika former av industrikemikalier
Metaller – exempelvis kvicksilver och cesium
Bekämpningsmedel – exempelvis träskyddsmedel, myggmedel och desinfektionsmedel
Högfluorerade ämnen – vatten- och fettavstötande, används exempelvis vid impregnering av textilier och i brandskum
Flamskyddsmedel – innehåller ofta klor eller brom och finns ibland annat möbler och isoleringsmaterial
PAH (polyckliska aromatiska kolväten) – en grupp cancerogena ämnen som kan bildas vid exempelvis förbränning
Läkemedel
Mikroplaster
Nanonpartiklar

Östersjön är ett innanhav med ett begränsade vattenutbyte. Den mycket långsamma vattenomsättningen gör att gifter och andra föroreningar stannar kvar länge i vattnet jämfört med andra hav, vilket troligen är en av anledningarna till att Östersjön ofta beskrivs som världens mest förorenade hav.

Tyvärr finns det många andra kraftigt förorenade hav i världen. Ett exempel är Medelhavet, som också är ett innanhav med endast en smal öppning mot Atlanten. Medelhavet är det hav som är mest förorenat av synligt skräp – uppskattningsvis 200 000 ton plast slängs i området varje år. Likt Östersjön är Medelhavet hårt trafikerat och belastat med stora mängder petrokemikalier. Andra hav som också återfinns bland de mest förorenade är Kaspiska havet, Svarta havet, Azovska sjön och Karibiska havet.