Vem har rätt att fiska vad i Östersjön?

Finland, Sverige, Danmark och Polen står för huvuddelen av fisket i Östersjön. Flera av de kvotsatta arterna är hotade och i vissa fall kan fisket också leda till omfattande bifångster – som fisket efter skarpsill som kan leda till bifångst av sill, eller fisket på rödspätta som kan leda till bifångst av torsk. 

Siffrorna gäller för fiskekvoterna 2025.

Grafik och faktablad för nedladdning 

Använd gärna bilder och diagram för att sprida informationen vidare. Materialet är fritt att ladda ned och använda i icke-kommersiella syften. 

Faktablad som pdf

Sill och Strömming

(Clupea harengus)

Bestånd: Bottniska viken, centrala och västra Östersjön

Kommentar: Finland och Sverige har tillsammans rätt att fiska ca 75% av den totala kvoten. Finland står för knappt hälften av hela kvoten och Sverige för drygt en fjärdedel.

Torsk

(Gadus morhua)

Bestånd: Östra och västra Östersjön

Kommentar: På grund av torskbeståndens dåliga status bedrivs i nuläget inget riktat fiske efter torsk i Östersjön. Torskfiske sker endast i form av bifångst i fisket efter plattfisk såsom rödspätta.

Lax

(Salmo salar)

Bestånd: Södra och centrala Östersjön och Bottenviken

Kommentar: Finland och Sverige har störst del av fiskekvoten på lax i Östersjön, men Finland har nästan dubbelt så hög kvot som Sverige.

 

Skarpsill

(Sprattus sprattus)

Kommentar: Polen har en kvot på knappt en tredjedel och Sverige på en fjärdedel.

Rödspätta

(Pleuronectes platessa)

Kommentar: Danmark innehar drygt två tredjedelar av kvoten för rödspätta. I fisket efter rödspätta förekommer bifångst av torsk.