Vad blir det av sillen och skarpsillen?

Det mesta av den sill och skarpsill som fångas i Östersjön blir fisk­mjöl till bland annat laxodlingar, minkfarmar och kycklingproduktion. Endast tio procent av den svenska fångsten blir mat för människor.

Grafik och faktablad för nedladdning 

Använd gärna bilder och diagram för att sprida informationen vidare. Materialet är fritt att ladda ned och använda i icke-kommersiella syften. 

Faktablad som pdf

År 2024 fiskade svenska fartyg drygt 21 000 ton strömming/sill och ca 39 000 ton skarpsill i Östersjön. Totalt gick knappt 90 procent av fisken till djurfoderproduktion. Resterade andel, drygt 10 procent, gick till humankonsumtion.

Majoriteten av svenska industritrålare landar sina fångster från Östersjön i Danmark eller Polen. Ibland landas fångsten i svenska hamnar för att köras med lastbil till Danmark. För industritrålarna spelar fiskens storlek ingen roll eftersom allt mals ned. Industritrålarna går ofta nära land när sillen samlas för lek och fångar då mycket av de större fiskarna som om de hade fått växa till sig hade kunnat bli mat för människor.

Vid kontroller har Havs- och vattenmyndigheten (HaV) observerat att landningar av sill har registrerats som sill för humankonsumtion när de egentligen har gått till fodertillverkning. Därför kan andelen fångst som går till humankonsumtion vara lägre än 10 procent.

Källor

Andel fångst som gick till foderproduktion respektive humankonsumtion 2024. Statistik som begärts ut från Havs- och vattenmyndigheten 2025.01.23.

Jordbruksverket, (2023). Vägen framåt mot mer livsmedel av svenskfångad sill och skarpsill: Kapacitet i landning och beredning av fisk i Sverige. s. 38.

2025-02-20