Solen skiner i Grisslehamns fiskhamn, men de kyliga vindarna skvallrar om att det fortfarande är långt till sommaren. Fiskaren Dick Tillberg har precis kommit in till hamnen med sin fiskebåt. Han har varit ute och fiskat Ålandstorsk i forskningssyfte åt projektet ReCod. Torsken, som han fångat med nät på olika djup, kommer köras till forskningsstationen Ar på Gotland, där forskare från Uppsala universitet ska studera skillnaderna mellan Ålandstorsken och torsk från södra Östersjön. Ålandstorsken har nämligen visat sig vara i betydligt bättre skick än torsk från resterande östra beståndet – trots att de idag förvaltas som ett och samma bestånd. Svaret på frågan varför torsken i Ålandshav är i så god kondition kan vara viktig kunskap för att sätta in åtgärder och förbättra förvaltning av torsk i Östersjön.
Det är intresset för sjön, uppväxten vid havet och på båt som gjorde att Dick valde fiskeyrket för 38 år sedan. Men det var först när en dåvarande kollega skaffade sig en båt som även Dick tog klivet till att köpa båt och bli fiskare på heltid. I början var tillgången på fisk, framför allt torsk, mycket god.
Bild: Dick Tillberg. Foto: Madeleine Kullenbo, BalticWaters
– Hela hamnen här i Grisslehamn är uppbyggd runt torskfisket. På 80-talet fiskade man med krok och halva byn var här och redde upp krokar och betade på, sen kom näten. De var effektivare och mindre jobb att ha att göra med, säger Dick.
Än idag är det nät som Dick använder när han fiskar. Mestadelen av fisket gör han ca 8-10 sjömil nordost om Grisslehamn. Dick har, förutom att förse bygden med färsk fisk, även levererat dagsfärska torskfiléer till Ekerölinjen. Men sedan 2019 är det stopp för torskfiske på östra torskbeståndet. Så vad fiskar Dick idag?
– Jag har ju provat allt annat nu när man inte får fiska torsk. Strömming finns det ingen, den har minskat kopiöst bara det sista året tycker jag. Förr kunde man fiska sik på somrarna här ute, men man får inte mycket trots att man lägger flera kilometer med siknät. Jag har även haft arrende lite norr om Grisslehamn för att fiska ål, men det har jag lagt av med, säger Dick.
Precis bredvid oss ligger den lokala fiskbutiken. Dick menar att efterfrågan på lokalfångad fisk är stor men tyvärr kan inte han, eller de två andra fiskarna i Grisslehamn, tillgodose efterfrågan.
Vad tror du är orsaken till att torsken och sillen – eller strömmingen som den kallas för norr om Kalmarsund – minskat?
– Dom tror ju att det är överfiskat och att strömmingen inte växer till sig. Strömmingen blir ju könsmogen tidigare, men torsken här vet jag inte. Den har inte varit eländigt liten och mager, förutom förr på höstarna – då kunde torsken vara urlekt. Men på våren och sommaren är den jättefin, säger Dick.
Bild: Grimgarn på Dicks båt. Foto: Madeleine Kullenbo, BalticWaters
Dick fiskar numera med grimgarn. Det har en vanlig nätslinga med stora masker utanpå. Garnen fiskar mer effektivt och sälen ger sig inte på fisken i näten på samma sätt som med vanliga, traditionella nät, säger Dick.
– Grimgarn är så trassliga så sälen vill inte in där. Nackdelen är ju att de är trassliga för mig med, skrattar Dick.
– Jag gillar havet, men sen är det såklart tjurigt ibland när det blåser 15-20 sekundmeter och snöglopp på det. Men inget slår känslan när man kommit i hamn och fått bra med fisk, säger Dick.
Precis när vi ska avsluta för att gå och lasta på Ålandstorskarna på lastbilen som ska köra dem till forskningsstationen Ar på Gotland flikar Dick in:
– Industrifisket tycker jag att dom kunde skrota. Det finns en stor båt från västkusten som är registrerad på ostkusten för att komma åt regionala kvoter i Bottenhavet, vilket de får. Den gick förbi här igår, söderöver. De ökade ju kvoten med 80 % på strömming här uppe för att de ändrade räknemodeller. Så det finns helt plötsligt massa strömming här tydligen. Men alla kustfiskare, det spelar ingen roll vem man pratar med, de får ju ingenting. Bara några kilo! Jag har ju hållit på med tusen meter garn, ibland har man bara fått ett par, tre kilo. Som bäst i år har jag fått 30 kg strömming. Min kollega har samma han, det går inte att livnära sig på alls längre, säger Dick.
Idag är de tre småskaliga fiskare i Grisslehamn. En av dem ska sluta.
– Det är inte det här folk vill ha – några stycken stora industritrålare. De vill ju ha det här småskaliga tror jag. Varenda en jag pratar med säger så i alla fall, säger Dick.
Vi går tillbaka mot båten och lastbilen. Vi håller tummarna att Ålandstorskarna som Dick har fiskat kommer säkert fram till Ar. Torsk är en tålig fisk som anpassat sig genetiskt till förhållanden som råder i Östersjön. Men fiskar vi ned torsken i Östersjön, kan den inte ersättas med fiskar från andra bestånd. Detsamma kan även gälla för sillen. Förändring i förvaltningen och fisket måste till, så att storskaligt foderfiske får stå tillbaka till förmån för det småskaliga fisket med passiva redskap. Så att Dick och hans fiskarkollega ska kunna förse boende och turister i Grisslehamn med lokalt fångad fisk även i framtiden.
Vill du veta mer om projektet ReCod, kika då in här.