Den 11 Juni ska Jari Cennet Tammi, 63 år, ge sig på ett världsrekordförsök. Han ska simma från Stockholm till Helsingfors, en sträcka på 500> km, utan följebåt. Och han gör det för att han älskar äventyr – och för Östersjön.
Hur får man för sig att slå ett världsrekord i långdistanssimning vid 63 års ålder? Egentligen är det bara en slump. Jari började simma som träningsform år 2016 efter en knäoperation, men när pandemin slog till 2019 stängde alla simhallar. Jari började därför att simträna i havet, och när han började simma så simmade han långt.
Sommaren 2021 gjorde Jari sin första långdistanssimning mellan Oaxen, utanför Trosa, till Öregrund – en sträcka på 328 km. Han hade gärna fortsatt hela vägen till Gävle, men hemma väntade långväga besök så Jari fick nöja sig med Öregrund.
Bild: Jari redo att simträna. Foto: Okänd
– Alla som gjort ett tufft lopp, som exempelvis Vänern runt, har nog tänkt ”aldrig mer” precis när de går i mål, men efter bara ett par timmar så börjar tankarna vandra till nästa utmaning, säger Jari.
För hans simningsinsats förra sommaren blev Jari utnämnd till årets manliga äventyrare 2021 och sedan dess har allt gått fort. Nu sitter han här, några dagar bort från att starta sin längsta simning någonsin med målet om ett världsrekord.
Jari med kajaken han drar efter sig när han simmar. I kajaken ryms alla förnödenheter som behövs under simningen. Foto: Madeleine Kullenbo, BalticWaters.
Intresset för just Östersjön är något som alltid funnits där, men det har vuxit sig starkare i och med simningen. Under många år tillbringade Jari mycket tid på sommarstället i Oaxen och han såg hur gös, abborre, gädda och sill stadigt minskade. Under simningen mellan Oaxen och Öregrund stötte han på spigg i mängder, men andra fiskarter lös med sin frånvaro. Samtidigt har blåstångsängarna, som han minns från barndomen, täckts med ett lager av alger och fler gånger än han kan räkna har han kört fast i algansamlingar vid kustbanden.
– Någonting är ju fel, nåt måste göras för Östersjön. När jag bestämde mig för att genomföra årets världsrekordförsök ville jag göra det för ett gott syfte – jag ville hitta en organisation som arbetar med att förbättra miljön i Östersjön och sprida ordet till fler människor. Då hittade jag er, säger Jari.
Jari har som mål att en gång i veckan under simningen sammanfatta vad han ser för djur och växtliv i Östersjön för att sprida medvetenhet om hur det ser ut i innanhavet, både det bra och det dåliga.
Vad tror du måste till för att ändra den negativa utvecklingen i Östersjön?
– Det storskaliga fisket, där fångsten går till foder för minkar, är förskräcklig! Ska vi fiska ska vi fiska för att äta det, annars kan vi låta fisken vara, avslutar Jari.
Vi tackar Jari för hans engagemang i BalticWaters arbete och önskar honom ett stort lycka till!
Vem är Jari Cennet Tammi?
Ålder: 63
Bor: Stockholm
Sysselsättning: Pensionär och äventyrare som ska genomföra ett världsrekordförsök i simning mellan Stockholm och Helsingfors utan följebåt. Innan pensionering arbetade han i byggbranschen.
Favoritart i Östersjön: Tumlare
Mer om världsrekordförsöket
Hur ser loppet ut? Jari simmar själv, utan följebåt, 500 > km mellan Stockholm och Helsingfors. Han startar simningen 11 juni och planerar gå i mål 17 juli.
Hur ser en vanlig dag ut under simningen? Varje dag simmar Jari 15 km uppdelat på tre pass över dagen. Undantaget är passagen mellan Sverige och Åland. Denna sträcka är öppet hav som Jari måste simma i ett svep. Jari sover på öar och kobbar under de 30 dagar som han simmar mellan Stockholm och Helsingfors.
Vad finns i Jaris packning? Jari har med sig en kajak, som han drar efter sig, med alla förnödenheter han behöver under simningen. I packningen finns bland annat mat, avsaltningsanläggning för dricksvatten, solceller som laddar hans satellitradio, tält och kläder.
Går det att följa Jaris världsrekordförsök? Jaris simning går att följa på Facebook. Skärgårdsradion kommer intervjua Jari kontinuerligt, via satellittelefon, för att höra hur loppet går. Inslagen kommer publiceras på Skärgårdsradions hemsida.