Torsken i Östersjön är hotad. ReCod-projektet ska ta reda på om det går att hjälpa torsken förbi det sårbara äggstadiet och därmed öka antalet småtorskar i havet. Projektet föder upp torsklarver på Gotland och sätter ut larverna på fastlandet utmed ostkusten för att se om och hur larverna överlever, om de klarar att etablera sig på nya platser och till vilken kostnad det låter sig göras. Nu söker vi dig som brinner för Östersjöfrågor och trivs med praktiska sysslor för att hjälpa oss med projektarbetet.
Arbetsuppgifter
Arbetet utförs i anslutning till, och i, havsviken Tvären utanför Nyköping. En del av arbetet sker från båt där du arbetar tillsammans med en skeppare. Dina arbetsuppgifter kommer bland annat att bestå av:
- Att från båt utföra utsättningar av torsklarver
- Provtagning med bland annat CTD och planktonhåv
- Utföra återfångstförsök av larver
- Enklare analys av återfångade larver
- Datasammanställning
Du ansvarar för att utsättningar och provtagningar blir utförda enligt etablerade rutiner.
Kvalifikationskrav
Eftergymnasial utbildning, tre år eller längre inom marinbiologi, biologi eller erfarenhet som bedöms motsvarande. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. För att passa för tjänsten behöver du vara lösningsorienterad och beredd att ta tag i problem när de uppstår. Du trivs med att arbeta självständig, är noggrann, villig att ta ansvar och initiativ.
Meriterande
Masterutbildning inom marinbiologi eller biologi, skepparexamen klass VIII, erfarenhet av att ha arbetat med fisklarver och marin provtagning. Arbetslivserfarenhet inom marinbiologi.
Om tjänsten
Anställningen är tidsbegränsad anställning 3 månader under maj-juli 2023. Omfattning är heltid. Tillträde 2023-05-01 eller enligt överenskommelse.
Placeringsort: Havsviken Tvären utanför Nyköping/Trosa, Sörmland.
Ansökan
Skicka personligt brev och CV till jobb@balticwaters.org senast den 16 april. Intervjuer genomförs löpande under rekryteringstiden.
Vid frågor, kontakta Johanna Fröjd, projektledare ReCod, på emailadress johanna.frojd@balticwaters.org
Hur är det att sommarjobba inom projektet ReCod?
Det vet Amalia Jurado Mc Allister! Förra sommaren hjälpte hon till med utsättningar av torsklarver i Östersjön och stöttade projektets doktorander i olika experiment. Sommarjobbet gav Amalia erfarenheter som har hjälpt henne att få sin första tjänst som biolog.
Vem är du och hur hamnade du i projektet ReCod?
– Jag har en kandidat i biologi från mitt hemuniversitet i Valencia i Spanien och en masterexamen i ekologi och naturvård från Uppsala universitet. När jag skulle skriva mitt masterarbete i populationsgenetik hos fisk såg jag att projektet sökte sommarpersonal, vilket var ett utmärkt tillfälle att fördjupa mina kunskaper om marin ekologi samtidigt som jag fick möjlighet att vara ute i naturen, säger Amalia.
Vilka erfarenheter tog du med dig från tiden i projektet?
– Jag lärde otroligt mycket! Bland annat hur planktonnät och utsättning av torsklarver fungerar. Och så fick jag insikt i hur komplext det är att arbeta med torsk, säger Amalia.
Vad gör du nu för tiden?
– Jag har precis fått en tjänst som tekniker/forskare på ett institut med fokus på marin teknik i Spanien. De sökte en biolog med erfarenhet av akvakultur vilket jag hade tack vare sommarjobbet! Jag är väldigt glad över tiden i projektet och de människor jag fick möjlighet att jobba med under sommaren, säger Amalia.
Vi önskar Amalia stort lycka till och hoppas våra vägar korsas igen i framtiden!
Om BalticWaters
BalticWaters är en oberoende stiftelse som arbetar långsiktigt för en friskare Östersjö. Stiftelsen genomför storskaliga, åtgärdsorienterade miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till ett friskt och välmående ekosystem, från land till hav.
BalticWaters verkar också för att sprida kunskap om Östersjöns miljö till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare samt genomför utlysnings och traineeprogram för framtida forskare och samhällsvetare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda.