Det är med stor glädje som vi presenterar BalticWaters nya ambassadör – Joakim Odelberg. Joakim är film- och fotojournalist och föreläsare med stor kunskap och engagemang för havet. Han är även programledare för serien One Planet One Chance och har ett förflutet som programledare för SVTs ”Mitt i naturen”.

– Trots att en stor del av vårt land har kust mot Östersjön har få möjlighet att kika ned under yta. Med Joakims hjälp kommer vi kunna engagera och sprida kunskap om vårt innanhav, för även om det står inför många utmaningar så finns det också stora möjligheter, säger Konrad Stralka, verkställande direktör på BalticWaters.

Joakim har världshaven som sin arbetsplats, men hjärtat klappar lite extra för just Östersjön. Han har bland annat gjort flera filmer för stiftelsen BalticSea2020 (Spöken i Östersjön och uppföljaren Spökgarn – vad hände sen?) och dokumenterat Östersjön i ett otal andra sammanhang. Totalt har Joakim över 1000 dyktimmar i Östersjön.

– Det är en stor ära att bli ambassadör för BalticWaters! Att skydda och bevara havet är avgörande för vår framtid. Jag ser med stor oro på hotet som industrifisket utgör för Östersjön. Som ambassadör kommer jag bland annat att kämpa för att öka medvetenheten om överutnyttjandet av fiskeresurserna och konsekvenserna det får för ekosystemet. Fisket i Östersjön måste bedrivas på ett sätt som bevarar bestånden och ger möjlighet till långsiktigt hållbart fiske för framtida generationer, säger Joakim.

Vi hälsar Joakim varmt välkommen till BalticWaters!

Joakim Odelberg. Foto: Madeleine Kullenbo, BalticWaters

Till vänster: Joakim Odelberg trivs bäst vid havet. Foto: Madeleine Kullenbo, BalticWaters. Till höger: Joakim i sitt rätta element. Foto: J. Odelberg