I torsdags förra veckan begav sig Johanna Fröjd, projektledare för ReCod, ut på en 6 dagars lång expedition med SLU:s forskningsfartyget Svea. Expeditionen är en del av BITS (Baltic International Trawl Survey), som genomförs två gånger per år, och är ett samarbete mellan flera Östersjöländer med huvudsyftet att samla in data om olika fiskbestånd i Östersjön. Under expeditionen genomförs provfiske på olika platser i innanhavet samtidigt sparas en del av fisken speciellt för projektet ReCod.

Johanna Fröjd.

– För att säkerställa genetisk variation hos de torsklarver som kläcks på stationen behöver vi kontinuerligt ta in ny torsk. Det innebär också att en del torskar som varit hos oss en längre tid nu får lämna stationen, säger Johanna.

För bara några veckor sedan lämnade ett tjugotal torskar forskningsstationen Ar, där projektet ReCod genomförs. Deras nya hem är nu Baltic Sea Science Center på Skansen.

Sent på onsdagskvällen ankom Svea till hamnen i Slite på Gotland. Ett hundratal torskar kördes till forskningsstationen Ar där de just nu vilar och äter upp sig.

– De ser ut att må fint efter resan, men det är tydligt att torsken i Östersjön inte mår bra. De är små och smala och en del blir könsmogna redan vid 18 centimeter. När så liten fisk leker påverkas kvalitén på avkomman negativt vilket gör att chansen att ägg och larver överlever minskar. Det är otroligt sorgligt att bevittna hur torsken, som tidigare varit så starkt, har slagits ut, säger Johanna.

Men hoppet är att den negativa utvecklingen ska vändas. Om projektet ReCod blir framgångsrikt finns möjlighet för återetablering av torsken i Östersjön på fler platser, något som ökar chanserna att bevara och skydda det unika östra beståndet.

Film: Madeleine Kullenbo, BalticWaters

Vill du veta mer om projektet ReCod?

Kika in på projekthemsidan eller läs artikeln om projektets första verksamhetsår här.