Östersjöns östra torskbestånd är idag starkt hotat på grund av överfiske i kombination med syrebrist, parasiter och sälpredation. Trots att torskfisket i Östersjön är stoppat sedan 2019 har inte torsken i södra Östersjön återhämtat sig, utan växer långsamt och är liten och mager.
Målet med projektet är att undersöka hur syrebrist och leverparasiter var och en för sig, och i kombination, påverkar torskens tillväxt och välmående genom jämförande fältstudier och experiment. Resultaten från studierna kommer att öka vår förståelse för betydelsen av syrebrist och parasitbelastning för torskens tillväxt, och kan bidra till att utveckla förvaltningsåtgärder för att bevara Östersjötorsken.
Hur påverkar syrebrist och parasiter torskens tillväxt? genomförs av Sveriges Lantbruksuniversitet. Via BalticWaters program för forskningsprojekt och förstudier har projektet beviljats anslag om 1 miljoner kronor för den vetenskapliga delen av projektet.
Projektmaterial
7 oktober 2023 Artikel i danska Fiskeritidende: Torskens nedtur – hvad er der sket i den østlige Østersø
26 september 2023 Projekt ska undersöka varför torsken är liten och mager
Stiftelsens BalticSea2020 finansierade projektet Parasiters påverkan på Östersjötorskens kondition (2019-2020), resultatet från studien presenteras i den vetenskapliga artikeln The effects of Contracaecum osculatum larvae on the growth of Atlantic cod (Gadus morhua)