91 procent av svenskarna tycker att det finns ett samband mellan havets välmående och människans välmående, enligt en undersökning som BalticWaters låtit göra. Ännu fler, 96 procent, svarar att de tycker att ett välmående hav är viktigt. Samtidigt står Östersjön inför utmaningar på grund av överfisket, övergödningen och klimatförändringarna. För att vända utvecklingen behövs en havspolitik som gör skillnad för havet. Kommer vi få se en sådan från regeringen?
Riksdagen har fattat beslut om havsmiljöpropositionen – regeringens förslag på inriktningen för havsmiljöpolitiken de kommande åren. Men propositionen saknar konkreta förslag på åtgärder, något som oppositionspartierna lyfte fram under debatten i kammaren i slutet av november.
– Vår undersökning visar att det finns en allmän uppfattning om att havet har en stor betydelse för vårt välmående. Samtidigt mår havet inte bra. Regeringen har opinionen med sig och en ypperlig möjlighet att visa på handlingskraft i frågan, säger Konrad Stralka, VD för BalticWaters.
Men för att realisera det som står i havspropositionen krävs att regeringen tar fram konkreta förslag på åtgärder och en finansiering för genomförande. Annars riskerar vi Östersjöns – och vårt eget välmående.
– Vi måste vända den negativa utvecklingen. Nu. För havet har inte tid att vänta, säger Konrad.
Om undersökningen
Undersökningen är gjord av KANTAR Media på uppdrag av BalticWaters. Undersökningen omfattar 1 109 intervjuer med personer i åldern 18-79 år från hela Sverige och genomfördes i mitten av oktober 2024.