Torskarna inom projektet ReCod – utsättning av småtorsk i Östersjön har nu bott på forskningsstationen Ar i lite mer än åtta månader. Under sin tid på Ar har de vilat och ätit upp sig och nu håller vi tummarna för att de ska börja leka i maj/juni och att små torsklarver ska kläckas. Än så länge har Johanna Fröjd, driftansvarig på stationen, och hennes kollegor på Ar bra koll på varje torsk, men i slutet av november förväntas nya torskar flytta in och därför behöver alla torskar märkas. Syftet med märkningen är att kunna identifiera varje individ, i vilket område de fiskades upp, om det är en hane eller hona samt kontinuerligt mäta och väga varje fisk för att säkerställa att de växer och ökar i vikt.

Torskarna hålls i hanteringsbassängerna innan märkning, vägning och mätning. Johanna fångar torsken med håv och lägger ned den i ett benzocain-bad som bedövar fisken en kort stund inför märkningen.

När fisken är bedövad vägs och mäts den. Johanna, Anders Nissling (Uppsala universitet) och Lars Vallin (Sportfiskarna) försöker också könsbestämma varje torsk – en uppgift som inte är så lätt eftersom de just nu inte är i lek.

Sist men inte minst får varje torsk en unik tagg i muskeln intill ryggfenan innan den släpps tillbaka i hanteringsbassängen. När torsken vilat upp sig flyttar den tillbaka till den stora bassängen.

Foto: Lars Vallin