I helgen genomförde deltagarna i projektet Ungas röst för Östersjön ett evenemang på Baltic Sea Science Center på Skansen för att engagera besökare och sprida kunskap om Östersjöns utmaningar. BalticWaters var på plats för att följa deras arbete för en levande Östersjö.

Det är en frostig februaridag när vi går igenom grindarna till Skansen i Stockholm. Solens strålar dansar mellan de gamla trähusen, men vårt sikte är inställt någon annanstans. Vi ska nämligen dyka ner under havsytan på Baltic Sea Science Center, där deltagarna i projektet Ungas röst för Östersjön har arrangerat ett evenemang för att engagera och sprida kunskap om Östersjön.

Till vänster: Stadskvarteren på Skansen. Till höger: En evenemangsskylt, designad av projektdeltagarna, utanför entrén till Baltic Sea Science Center. Foton: Ebba Rosendahl

Ett forum för ungas engagemang

Projektet, som delvis finansieras av BalticWaters, är ett initiativ från Skansens Baltic Sea Science Center (BSSC) och Marint kunskapscentrum i Malmö. Målet med projektet är att rekrytera unga havsambassadörer som får möjlighet att fördjupa sina kunskaper om Östersjöns utmaningar.

Skansens Baltic Sea Science Center. Foto: Ebba Rosendahl

Hanna Fransson, en av pedagogerna på BSSC som arbetat med projektet, berättar:

– Idén var att skapa ett forum där unga får möjlighet att göra sina röster hörda för Östersjön – något som hittills har saknats, berättar hon.

Deltagarna, som är mellan 18 och 25, utgör en mångsidig grupp med olika erfarenheter – från gymnasieelever till lärarstudenter och färdigutbildade marinbiologer. De har själva haft möjlighet att styra projektets innehåll med hänsyn till gruppens intressen.

– Gruppen har själva satt agendan. Vi har varit lyhörda och stöttat dem genom att ordna workshops och föreläsningar kring de teman som intresserat dem, men de har gjort ett enormt jobb själva, säger Hanna.

Väcka ett tidigt intresse för havet

Ett resultat av projektet var att skapa ett event för besökare på Skansen för att visa på det fantastiska livet som finns i vårt innanhav. Vi kikar in på byggnadens första våning för att ta reda på mer. Och någonstans mellan akvarier med sill och öronmaneter träffar vi Moa Skans Karlsson, en av deltagarna i projektet.

– Vi har delat upp eventet i två delar, berättar hon. Här nere vid akvarierna vill vi väcka intresse och fascination för livet i Östersjön. Det är det barnen tycker är allra roligast.

Gruppen rör sig mellan akvarierna och samtalar med nyfikna besökare. Samtidigt följer barnen ivrigt den specialdesignade tipspromenaden där svaren finns gömda på informationsskyltarna. De letar upp frågor, läser med stor koncentration och fyller i sina svar innan de rusar vidare till nästa fråga.

– Det känns viktigt att väcka intresse för havets arter redan hos små barn och att hjälpa dem förstå varför vår miljö är viktig, säger Moa.

Till vänster: Informationsmaterial om livet i Östersjön, klistermärken och formulär till tipspromenaden. Till höger: Sill i ett av BSSC:s akvarier. Foton: Ebba Rosendahl

Visa på möjligheterna för ett hållbart Östersjöfiske

Den som är sugen på mer matnyttig information behöver bara ta trappan upp till evenemangets andra del. Här har deltagarna sammanställt mer djupgående information om fisket i Östersjön.

– Vi har valt att fokusera på fisket i Östersjön, specifikt bottentrålningen. Det påverkar hela havet, men är samtidigt inte något det pratas om så mycket, berättar Moa.

Gruppen har valt att fördjupa sig i politiken och beslutskedjan bakom fisket. De ville först vända sig direkt till politiken, men valde i stället att rikta sig till den breda allmänheten. En viktig del av arbetet har varit att förmedla en känsla av att förändring är möjlig och visa hur man som medborgare kan påverka för att förändra situationen.

– Många tror fortfarande att det är problemfritt att äta fisk. De är ofta omedvetna om hur fisket påverkar miljön eller att fiskar faktiskt är kännande individer, berättar Moa.

– Vi ville sprida kunskap om hur verkligheten ser ut, men också uppmuntra till bättre konsumentval och visa hur man kan ställa krav för förändring, säger Moa.

På den övre våningen hos Baltic Sea Science Center kunde besökarna lära sig mer om politiken bakom Östersjöfisket. Foto: Ebba Rosendahl

Framtida havsambassadörer

Efter dagens evenemang har gruppen fortfarande en del arbete kvar innan projektet når sitt slut. Bland annat ska en rapport sammanställas om insikterna från dagen på Skansen, och deltagarna ska bestämma hur de vill sprida vidare sina lärdomar.

För att få en bättre förståelse för vad projektet hittills har inneburit för deltagarna, vänder vi oss tillbaka till Moa.

– Det kanske låter klyschigt, det är lätt att känna hopplöshet, men jag har fått se att det faktiskt finns andra som bryr sig. Genom projektet har vi fått träffa både organisationer och andra unga med samma engagemang, vilket har hjälpt mig att förstå att vi inte står ensamma, säger hon.

Från arrangörernas sida var förhoppningen att projektet skulle inspirera deltagarna att fördjupa sitt engagemang för Östersjön. Och även om projektet ännu inte är avslutat, verkar det redan nu som att förhoppningarna har infriats.

– Utan att avslöja för mycket kan jag säga att gruppen har planer på att fortsätta arbeta vidare på egen hand även när projektet är slut, vilket är jättekul, säger Hanna på BSSC.

Vi tackar gruppen för ett väl genomfört evenemang och önskar dem lycka till med sitt
fortsatta arbete med att sprida kunskap och engagemang för en levande Östersjö!