Sill och skarpsill från Östersjön har stor potential att bli en strategisk resurs för Sveriges livsmedelsberedskap. Nyckeln ligger i en ansvarsfull fiskeriförvaltning som prioriterar stora och livskraftiga populationer.

När covidpandemin slog till stängde flera länder sina gränser. Godstrafiken tilläts dock fortsätta men omfattades till en början av stora störningar. Om godstrafiken stoppats hade det slagit hårt mot svensk livsmedelsimport. Tack och lov blev så inte fallet, då hade sannolikt en livsmedelskris uppstått. Sverige är nämligen nettoimportör av livsmedel, vilket innebär att vi importerar mer än vi exporterar. Idag producerar vi endast cirka 50 procent egna livsmedel.

Sverige är dessutom beroende av andra länder för insatsvaror (varor som krävs för livsmedelsproduktion) så som exempelvis gödningsmedel. Ett exempel i närtid är när Ryssland startade sitt anfallskrig mot Ukraina som ledde till att svenska lantbrukare stod inför en minskad tillgång på konstgödsel, vilket påverkade produktionsförmågan.

Ovanstående exempel visar båda att svensk livsmedelsförsörjning är sårbar. Men så behöver det inte vara – fisk som sill och skarpsill från Östersjön har stor potential att bidra till en ökad livsmedelsförsörjning. Sveriges långa kust har sedan urminnes tider gjort fisk till en lättillgänglig och näringsrik proteinkälla. Det är en råvara som kan mätta magar i såväl fredstid som krigs- och kristid. En förutsättning är dock att Östersjöns fiskpopulationer är stora, livskraftiga och förvaltas hållbart – för utan fisk i havet kan vi inte fiska.


Större andel av fångsten kan bli mat till människor

Förra året uppgick svenska sillfångster till knappt 30 000 ton och skarpsillsfångsterna till drygt 43 000 ton, enligt uppgifter från Havs- och vattenmyndigheten. Enbart 17 procent av sillen och 6 procent av skarpsillen gick till humankonsumtion, resten maldes ned till djurfoder. Totalt blir ca 90 procent av sill- och skarpsillsfångsterna foder. Här finns alltså goda möjligheter att öka mängden fisk som går till humankonsumtion.

En enskild åtgärd kan göra skillnad

Idag är det färre stora fiskar och fler små fiskar i Östersjöns sillbestånd. Om vi ska kunna öka mängden fisk som går till humankonsumtion krävs större fiskar, vilket dessutom är helt centralt för att säkerställa långsiktigt vålmående bestånd. I en rapport från Jordbruksverket slås fast att ”förvaltningen behöver beakta och bidra till en sund storleksfördelning inom bestånden som svarar mot beredningsindustrins behov” och att ”storleksfördelningen inom populationerna är viktig och denna påverkas av förvaltningen”.

Vid ministerrådets möte i oktober 2022 undertecknade EU-kommissionen, Finland, Lettland, Litauen, Polen och Sverige ett uttalande där de uttryckte oro över Östersjösillens storleks- och åldersfördelning. Internationella havsforskningsrådet (ICES) ombads därför ta reda på orsaker till storleksminskningen i bestånden och föreslå åtgärder. Våren 2024 publicerade ICES en handlingsplan, men sedan dess har det varit tyst. I ett mejl till BalticWaters uppger en tjänsteman på kommissionen att det verkar saknas personal, finansiering och/eller intresse för att gå vidare med ärendet.

Det instabila säkerhetspolitiska läget i Östersjöregionen bör föranleda politiken att sätta ned foten i EU, och se till att sillens storleks- och åldersfördelning inkluderas i fiskeriförvaltningen. Den svenska regeringen kan med fördel gå i spetsen – genom att säkerställa en hållbar fiskeriförvaltning kan vi inte bara öka vår livsmedelsproduktion, utan också stärka nationens motståndskraft mot externa hot.

Läs mer:

Policypapper: Mer lönsamt att fiska för humankonsumtion