En solig försommardag begav vi oss till Studsvik utanför Nyköping för att besöka bygget av BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium. Med byggnaden snart färdigställd fick vi inte bara ta del av de senaste framstegen – vi fick även möta laboratoriets första driftstekniker, Nathalie Navarrete, som redan nu står redo att stödja den spännande forskningsverksamheten som väntar.

Runtom i landet börja många varva ner inför för den kommande sommarledigheten, men på BalticWaters fiskforskningslaboratorium råder full aktivitet. Labbet, som förväntas stå färdigt för användning redan i höst, förbereder sig för slutbesiktning – och verktygen går varma när de sista detaljerna nu ska färdigställas.

Det är mitt i den intensiva slutfasen av laboratoriets byggnation som Nathalie Navarrete kliver in som driftstekniker – en nyckelperson som ska se till att verksamheten fungerar på bästa sätt från dag ett.

Fem snabba

Namn: Nathalie Navarrete

Ålder: 30 år

Utbildning: Yrkesexamen som agronom med inriktning husdjur från SLU, inklusive generella kandidat- och masterexamen inom husdjursvetenskap.

Favoritart i Östersjön: Inom studierna har jag mött en del havsöring uppe i Älvkarleby och de är förstås väldigt fina.

Det första jag ska göra i min nya roll: Till en början kommer jag genomgå en del utbildning, och tillsammans med driftschefen utveckla rutiner för laboratoriet samt bistå i tillståndsansökningsprocesser.

Nathalie har en yrkesexamen som agronom med inriktning husdjur. Men det som började med en önskan att en dag jobba med djur utvecklades så småningom till ett specifikt intresse för fisk och viljan att bidra till livskraftiga akvatiska miljöer.

– Under mina studier läste jag några riktigt inspirerande kurser med fokus på olika akvatiska organismer och ekosystem, samt hur dessa påverkas av fisket och annan mänsklig påverkan. Sedan dess har jag tänkt att vi måste göra en samlad insats för att bättre värna om våra vatten – och själv strävat mot att bli en del av den insatsen, säger Nathalie.

Nathalie har tidigare arbetat med fisk i laborativa miljöer, men det var hennes önskan att bidra till något större som fick henne att söka sig till på BalticWaters laboratorium.

– Arbetet känns som ett klockrent nästa steg för mig. Jag har värdefulla förkunskaper att bidra med inom området, men får också arbeta med något som känns meningsfullt och viktigt, säger hon.

I rollen som driftstekniker kommer Nathalie arbeta tätt tillsammans med Mats Anderling, driftschef på laboratoriet. Hennes uppgift kommer bli att bidra till att hela anläggningen fungerar som en stabil och välfungerande plattform för den forskning som kommer bedrivas på laboratoriet. Det innebär ett varierat arbete där teknik, biologi och noggrannhet går hand i hand.

Runt byggmaterialet på utsidan av laboratoriet gör sig det kvarvarande arbetet påmint. Foto: Amanda Öberg

Nathalie kommer bland annat att säkerställa att laboratoriets vattenreningssystem fungerar som de ska, anpassa systemen efter forskarnas behov, och se till att både utrustning och miljö håller hög standard.

– Jag ser verkligen fram emot när laboratoriet är i drift och huserar olika forskningsprojekt. Det ska bli kul att både möta andra under arbetsdagen som är intresserade av liknande frågor och att ta hand om fisken på bästa sätt, säger Nathalie.

Mats Anderling, driftschef på BalticWaters laboratorium, och Nathalie Navarrete, driftstekniker. Foto: Amanda Öberg

Vi säger hejdå till Nathalie och lämnar bygget bakom oss. På vägen ut slår det oss att nästa gång vi kommer hit är det kanske inte längre ett bygge vi möter – utan ett färdigställt laboratorium. En plats där flera viktiga forskningsprojekt snart kommer att pågå, och där nya möjligheter att förstå och skydda Östersjöns värdefulla fiskarter tar form på riktigt.

Om BalticWaters Fish Laboratory
För att skapa förutsättningar för ny forskning om Östersjöfisken, stödutsättning av hotade fiskarter, utveckling av akvakultur och kunskapsbyggande, etablerar stiftelsen BalticWaters ett nytt fiskforskningslaboratorium – det första av sitt slag i Östersjöregionen. Laboratoriet byggs i Studsvik Tech Park utanför Nyköping och kommer att vara öppet för forskare och företag från hela världen som vill arbeta med Östersjöns kallvattenlevande fiskar. Totalt satsar BalticWaters 150 MSEK. Därutöver är Axfood en långsiktig partner som bidrar till drift av fiskforskningslaboratoriet, rådgivning, kontakter och kunskap.

Läs mer om laboratoriet på projektsidan.