I slutet av oktober rullade en lastbil in på Skansen sent på kvällen. Lastbilen hade åkt hela vägen från forskningsstationen Ar på Gotland med ett tjugotal torskar som levt och lekt på stationen i närmare ett år. Nu var det dags för torskarna att flytta till Baltic Sea Science Center (BSSC) och lämna plats för nya torskar på forskningsstationen. Vi har kikat in på BSSC för att se hur torskarna har det.
När torskarna precis anlände till Skansen spenderade de sina första fyra veckorna i en egen bassäng i en lokal avskild från akvariedelen. Det görs för att de ska få möjlighet att acklimatisera sig till den nya miljön och för att säkerställa att de mår bra. Men sedan ungefär två månader tillbaka har de bott i torskakvariet på BSSC, och de verkar verkligen trivas!
Torskarna äter och växer så det knakar. Emma Alsing Skoog, akvarist på BSSC, uppskattar att de har ökat i vikt med mellan 10 – 20 % sedan november. Torskarna från Ar har fått varsin så kallade PIT-tag vilket kommer möjliggöra att Emma och hennes kollegor framöver kommer kunna följa varje enskild torsks tillväxt. Men än så länge är de småttingarna i torskakvariet, de har en bra bit kvar att växa för att bli lika stora som de torskar som levt på BSSC i flera år.
– Det är roligt att ha nya torskar hos oss och jag tycker mig se lite olika personligheter hos dem. En del är väldigt nyfikna och simmar alltid fram när vi dyker i torskakvariet, medan andra håller sig på sin kant, säger Emma.
Varför har ReCod-torskar flyttat till Skansen?
Inom projektet ReCod behöver en del torskar på forskningsstationen bytas ut och ersättas med nya torskar från östra Östersjön för att säkerställa genetisk variation hos torsklarverna som kläcks fram, och sedan släpps ut i Östersjön. En del torskar har därför fått flytta till BSSC och en del har släppts tillbaka i Östersjön.
Film: ReCod-torskarna kvällen de flyttade in på BSSC i november 2022, Madeleine Kullenbo, BalticWaters
Om projektet ReCod
Demonstrationsprojektet ReCod genomförs på forskningsstationen Ar på Gotland – mitt i Östersjön. Torsk från Östersjöns östra bestånd fångas in för att sedan reproducera sig genom naturlig lek. Inom projektet är målet att årligen föda upp och sätta ut ca 1 – 1,5 miljoner torsklarver, utsättningar som sedan följs upp genom årliga provfisken i de utvalda försöksområdena. Om försöken blir framgångsrika finns möjlighet för återetablering av torsken i Östersjön på fler platser, något som ökar chanserna att bevara och skydda det unika östra beståndet. Projektet genomförs av BalticWaters och Uppsala universitet och pågår fram till år 2025.
Vill du veta mer om vad som skett inom projektet ReCod det senaste året? Läs artikeln Ett intensivt och lyckat år för ReCod.