Så fungerar fiskekvoter

Inom EU bestäms varje år hur stor mängd av Östersjöns kommersiella fiskarter som får fiskas, så kallade fiskekvoter eller Total Allowable Catches (TAC). Det är ministerrådet som beslutar om fiskekvoterna varje år. Konstellationen i ministerrådet ändras beroende på fråga som diskuteras. När fisket diskuteras består ministerrådet av EU:s fiskeministrar där Sverige representeras av landsbygdsministern.

Grafik och faktablad för nedladdning 

Använd gärna bilder och diagram för att sprida informationen vidare. Materialet är fritt att ladda ned och använda i icke-kommersiella syften. 

Faktablad som pdf

Hur beslutas fiskekvoterna?

Ministerrådets beslut föregås av vetenskapliga råd från internationella havsforskningsrådet (ICES) som beskriver situationen för fiskbestånden, och utifrån ett specifikt ramverk föreslår ett spann för hur mycket som kan fiskas av varje bestånd. EU-kommissionen föreslår därefter hur mycket som de anser kan fiskas baserat på de vetenskapliga råden och synpunkter från intressenter runt Östersjön. Det är sedan fiskeministrarna i EU som gemensamt fattar beslut om kvoterna.

När ministerrådet träffas för att diskutera kommande års fiskekvoter, beaktas inte enbart de vetenskapliga råden och EU-kommissionens kvotförslag, socioekonomiska faktorer och nationella intressen vägs också in i bedömningen. 

Varje land i EU har en fast procentsats av den totala kvoten, där andelarna baseras på hur mycket som fiskats historiskt. Varje land bestämmer sen hur den egna tilldelade kvoten ska fördelas. I Sverige är det Havs- och vattenmyndigheten som ansvarar över kvotfördelningen.