Projektet Cirkulär NP – Bättre kretslopp för djurgödsel börjar gå mot sitt slut. Men även om projektet snart avslutas kommer jakten på framtidens biogödsel att fortgå – och det på större skala. Vi har träffat Helena Aronsson, universitetslektor vid Sveriges lantbruksuniversitet och koordinator för Cirkulär NP, för en uppdatering om projektets senaste framsteg.

Det har varit fem händelserika år sedan projektet Cirkulär NP – Bättre kretslopp för djurgödsel drog i gång. Projektet startade 2020 med det övergripande målet att minska beroendet av mineralgödsel som ett steg i ledet för att minska jordbrukets läckage av näringsämnen, vilket är det enskilt största källan till övergödningen av Östersjön.

– Vi ville utveckla metoder för att återcirkulera näringsämnen inom jordbruket genom att ta fram nya effektiva biologiska gödselprodukter, säger Helena Aronsson, universitetslektor vid Institutionen för mark och miljö vid SLU.

Att ta fram ett cirkulärt alternativ till mineralgödsel har inte minst varit en stor teknisk utmaning. Men projektets arbetsområde har sträckt sig längre än så.

– Det har varit viktigt med ett helhetsgrepp för att ta fram produkter som faktiskt fungerar i praktiken, förklarar Helena.

– För att lantbrukare ska vilja använda sig av dem måste produkterna vara minst lika effektiva som mineralgödsel. Men samtidigt behöver de kunna produceras och transporteras på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt, säger hon.

Lantbrukets specialisering har skapat en näringsobalans

Lantbruket runt Östersjön har specialiserat sig, med vissa regioner fokuserade på intensiv växtodling och andra på storskalig djurhållning. Det har skapat en obalans där djurtäta områden har ett överskott av närining i form av gödsel, medan växtodlingsintensiva regioner har ett stort behov av näring. Trots potentialen att återcirkulera näringen från djurgödsel är transporten tung och kostsam, vilket gör att växtodlingsområden fortsatt är i behov av mineralgödsel. Samtidigt riskerar överskottet av näring i djurtäta områden att läcka ut och bidra till övergödningen av Östersjön.

Avlutande försök innan projektet knyts ihop

Cirkulär NP-projektet är nu inne på sitt sista år och avslutas i mars 2025. Trots att projektet närmar sig sitt slut pågår fortfarande delar av det praktiska arbetet för fullt. Forskarna har arbetat intensivt med att utveckla och testa olika tekniska lösningar för att framställa två typer av gödselprodukter: en blöt, kväverik variant och en torrare, fosforrik variant. Dessa produkter har utvärderats genom en rad försök för att undersöka deras växtnäringseffektiviteten.

Erik Sindhöj, senior forskare på RISE, med en torr fosforrik fraktion. Foto: Helene Limén.

– Just nu pågår fortfarande ett fåtal försök där fosforrika biogödselprodukter testas genom olika krukförsök, berättar Helena.

Att ta fram produkterna har varit ett omfattande arbete i många steg och när de sista försöken har avslutats blir Helenas uppgift att sy ihop projektets alla delar till en avslutande rapport.

– Projektet har gjort betydande framsteg och vi kommer kunna visa på de tekniska möjligheter att ta fram näringseffektiva cirkulära gödningsmedel som ett alternativ till mineralgödsel, säger hon.

Men hon lyfter att det fortfarande finns en del utmaningar kvar.

Framför allt handlar det om det skapa goda marknadsmöjligheter för de här produkterna. Här finns det mer arbete att göra i samverkan med intressenter från livsmedelsbranschen och lantbrukare.

Metodutveckling i fokus

I jakten på framtidens biogödsel har forskarna undersökt och testat en rad olika tekniker för att separera fosfor och kväve ur dels djurgödsel, dels rötrester från biogasanläggningen More Biogas. Efter separeringen har olika metoder tillämpats för att öka gödningsvärdet i respektive fraktion för att få fram en torr fosforrik produkt och en blöt kväverik produkt.

Vill du läsa mer om de metoder som testats inom projektet? Läs mer här.

Biogasanläggningen More Biogas utanför Kalmar där Cirkulär NP har implementerat en rad fallstudier. Foto: Helene Limén

En språngbräda för storskaligt arbete på EU-nivå

Resan mot en cirkulär livsmedelsproduktion är lång och krokig, men med resultaten från Cirkulär NP tas flera viktiga steg i rätt riktning. Och resan tar inte slut här – snarare tvärtom. Med ny kunskap i bagaget tar projektgruppen nu arbetet vidare i ett omfattande internationellt samarbete.

– Projektet CiNURGi, med Research Institutes of Sweden i spetsen, fokuserar precis som Cirkulär NP på att möjliggöra en effektiv användning av näringsämnen och främja återvunna gödselprodukter – men denna gång i hela Östersjöregionen, säger Helena.

– Cirkulär NP har varit en avgörande grund för det nya projektet och vi kommer bygga vidare på de resultat och produkter vi utvecklat inom Cirkulär NP, förklarar hon vidare.

CiNURGi samlar 24 partners och 13 associerade organisationer från åtta länder runt Östersjön och har beviljats närmare 90 miljoner kronor i finansiering från EU-programmet Interreg.

– För att minska näringsbelastningen till Östersjön är det viktigt att förändringen sker runtom hela regionen. Därför känns det extra viktigt att vi får ta arbetet vidare på en ännu större skala, avslutar Helena.

Vi ser fram emot resultaten från Cirkulär NP och följer med spänning CiNURGi:s arbete framöver!

Om Cirkulär NP

Projektet Cirkulär NP – Bättre kretslopp för djurgödsel genomförs av BalticWaters i nära samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Research Institutes of Sweden (RISE).

Projektet syftar till att utveckla tekniker för att binda kväve och utvinna fosfor ur djurgödsel och tillverka nya gödselprodukter som går lättare att transportera längre sträckor, från områden med överskott av fosfor till områden med underskott.

Mer information om Cirkulär NP finns på projektsidan.