Att driva ett nytt laboratorium är en tekniskt utmanande process. Mats Anderling är ny inom fiskforskning men har lång erfarenhet av laboratoriemiljöer och ett starkt engagemang för Östersjön. Nu tar han sig an rollen som driftschef för BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium, med målet att bygga upp en unik forskningsmiljö som kan bidra till ett levande hav.
Havet har aldrig varit långt borta för Mats. Som uppvuxen vid stranden utanför Trosa, har han en speciell relation till Östersjön. Och kanske var det hans intresse för havsmiljön som gjorde att han valde att utbilda sig till just biolog.
– Jag har alltid seglat och dykt mycket och har på nära håll sett hur havet har förändrats under min livstid. Det är ett helt annat hav i dag – övergött och med mindre fisk, konstaterar han.
Mats har även arbetat som biologilärare, men det var i forskningslaboratoriernas högteknologiska miljö som han verkligen fastnade. En stor del av sitt yrkesliv har han ägnat åt att bygga upp och administrera olika laboratoriesystem. Och det är med de erfarenheterna i bagaget tar han nu kliver in i rollen som driftschef för BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium.
– Jag ser verkligen hur mina olika erfarenheter kompletterar varandra i den här rollen, där jag förstår projekten som biolog, men även de tekniska aspekterna av forskningen, säger Mats.
Fem snabba:
Namn: Mats Anderling
Tidigare arbetsroller: Jobbat som chef och IT-ansvarig på forskningslaboratorium, samt som gymnasielärare inom biologi.
Favoritart i Östersjön: Tångsnälla
Favoritsyssla vid Östersjön: Vara ute i skärgården, allra helst i en kajak. Även snorkling, om vattentemperaturen tillåter det!
Det första jag ska göra i min nya roll: Säkerställa att alla nödvändiga tillstånd för laboratoriets drift är på plats och genomföra relevanta behörighetskurser.

Mats Anderling. Foto: Konrad Stralka
Utmaningarna i en helt ny laboratoriemiljö är många, och Mats uppdrag blir att utveckla laboratoriets funktioner samt säkerställa att alla delar av anläggningen fungerar optimalt för att stödja det praktiska genomförandet av projekten.
– Det blir en utmaning eftersom mycket görs för första gången, men framför allt är det spännande att få vara en del av den här viktiga satsningen.
För Mats handlar uppdraget inte bara om teknik och drift – det är också en chans att bidra till något större.
– Jag ser fram emot att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för projekten att bidra till ny kunskap om Östersjöns fiskarter och ett friskare hav, avslutar Mats.
Vi önskar Mats varmt välkommen till stiftelsen!

Vill du spela en nyckelroll i driften av BalticWaters fiskforskningslaboratorium?
Just nu söker vi två driftstekniker till laboratoriet i Studsvik, utanför Nyköping. Som driftstekniker kommer du spela en central roll i skötseln laboratoriets recirkulerande akvatiska system. Arbetsuppgifterna inkluderar underhåll av systemkomponenter, anpassning av systemen till olika forskningsprojekt, kontinuerlig övervakning och justering av vattenvärden samt regelbunden rengöring. Du ansvarar även för att mata fisken och säkerställa en god miljö för deras välbefinnande.
Låter det intressant? Läs mer och ansök här!

Om BalticWaters Fish Laboratory
Stiftelsen etablerar ett laboratorium för att skapa förutsättningar för ny forskning om Östersjöfisket, stödutsättning av hotade fiskarter, utveckling av akvakultur och och kunskapsbyggande. Laboratoriet byggs i Studsvik Tech Park utanför Nyköping och beräknas stå klart för drift i slutet av 2025. Totalt satsar BalticWaters 170 MSEK. Axfood har gått in som långsiktig partner genom att bidra till drift av fiskforskningslaboratoriet, rådgivning, kontakter och kunskap.
Läs mer om laboratoriet på projektsidan.