Hon är ny i rollen som omvärldsanalytiker fiske och fiskeripolitik, men hon är inte ny för BalticWaters. Amanda Öberg tillbringade sin första tid efter examen som trainee på stiftelsen 2021, och sedan dess har hon arbetet som forskningskommunikatör på institutionen för mark och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet. Nu byts dagar fyllda med projekt kopplade till jordbruks- och skogsfrågor till att arbeta för en förändrad fiskeripolitik.

Sedan universitetstiden har Amanda intresserat sig för geopolitik och målkonflikter kopplat till naturresurser. Och målkonflikter finns det gott om inom fisket.

Foto: Madeleine Kullenbo, BalticWaters

– Det är helt obegripligt hur fiskeriförvaltningen fungerar idag. Det finns vägar att gå som kan främja fiskbestånden, men politikerna har ännu inte lyckats ta de nödvändiga besluten. Om alla visste hur fisket fungerar idag och vilka konsekvenser det får på kort och lång sikt, så tror jag vi hade varit många fler engagerade i dessa frågor, säger Amanda.

Intresset för just Östersjön växte sig starkt under tiden som trainee.

– Jag hade ett intresse för Östersjön sedan innan, men det utvecklades inte till ett reellt engagemang och brinnande intresse förrän jag började på stiftelsen, säger hon.

Nu hoppas Amanda bidra till att synliggöra och skapa förståelse för hur fisket i Östersjön ser ut och varför, och med förankring i forskningen förklara vilka åtgärder som krävs. Och hon är väldigt glad över att få göra det på BalticWaters.

– BalticWaters är en liten organisation med ett stort hjärta och mycket kraft att förändra. Det arbetet vill jag vara en del av, avslutar hon.

Vi önskar Amanda varmt välkommen (tillbaka) till stiftelsen!

Fem snabba

Namn: Amanda Öberg

Utbildning: Kandidatexamen i internationella relationer från Göteborgs universitet och en masterexamen i strategisk kommunikation från Lunds universitet.

Tidigare arbetsroll: Forskningskommunikatör vid SLU

Favoritart i Östersjön: Öronmanet! Jag har varit mycket på Öland som barn och då tyckte jag öronmaneter mest var läskiga, men som vuxen har jag insett hur vackra och coola de är! Bara att de är genomskinliga tycker jag är anledning nog att kalla dem min favoritart. 

Det första jag ska göra i min nya roll: Jag kommer börja med att analysera riksdagspartiernas Östersjöpolitik inför stundande EU-val i juni, samt åka ned till Köpenhamn för att träffa andra fiskeintressenter i Baltic Sea Advisory Council.