Nästa års fiskekvoter beslutas när EU:s fiskeministrar träffas i Luxemburg 21 – 22 oktober. Just nu förbereder regeringen sin position genom att analysera underlag från expertmyndigheter och ta in synpunkter från riksdagen och andra intressenter. Samtidigt finns en bred folkopinion för att rädda sillen i Östersjön. Sällan har en landsbygdsminister haft så brett stöd, både politiskt och i opinionen, för att stå upp mot de EU-länder som vill öka fisket på utsatta bestånd.

Att kraftigt minska kvoterna är den bästa åtgärden för att på kort sikt vända den dystra utvecklingen för fisken i Östersjön. Sett till fiskbeståndens dåliga skick är det otillräckligt att sätta fiskekvoter i det lägre spannet av de vetenskapliga råden, som lämnas av Internationella havsforskningsrådet (ICES). Även EU-kommissionens förslag är otillräckligt eftersom det baseras på ICES råd.

För att bestånden ska kunna återhämta sig krävs att kvoterna sätts med stora säkerhetsmarginaler, som tar hänsyn till vetenskapliga osäkerheter i forskarnas underlag, vilket BalticWaters skrivit om flera gånger tidigare (se till exempel Östersjöbrief 56).

Osäkerheter i vetenskapen ger avtryck i förvaltningen

Det är väl känt att de vetenskapliga råden omgärdas av stora osäkerheter, vilket poängteras av både ICES och enskilda forskare knutna till ICES.

I det senaste vetenskapliga rådet för sillen i centrala Östersjön skriver ICES exempelvis att rekryteringen (tillskottet av ungfiskar till beståndet som bedöms fiskbara kommande år) under 2023 och 2024 är osäker, och denna osäkerhet kommer att ge avtryck i fångsten under 2025. Osäkerheten kan också påverka mängden lekmogen sill under 2026. Det betyder att det är svårt att avgöra hur beståndet kommer att utvecklas de närmsta åren, och framför allt – att beståndets förmåga att föröka sig står på spel.

Därtill finns ytterligare osäkerheter att ta hänsyn till, exempelvis omfattande brister i ICES data. Det kan åtgärdas genom att skärpa den svenska kontrollen av fiskets fångster, vilket regeringen bör och kan agera på omgående.

Sill/strömming. Illustration: Sofie Handberg.

Riskmedvetna kvoter är ett måste

Problemet med dagens fiskeriförvaltning är att omgärdas av risk som inte beaktas. Vid kvotförhandlingarna måste EU:s fiskeministrar, inklusive den svenska landsbygdsministern Peter Kullgren, därför påtala dessa risker. Om övriga länder inte vill kännas vid riskerna, måste Kullgren visa politiskt mod och våga stå upp för den svenska opinionen och Östersjöns framtid. Det krävs vilja och envishet för att lyckas i förhandlingarna – inte passivitet. Här har Kullgren och regeringen Kristersson en viktig hemläxa att göra.

Samtidigt har landsbygdsministern på senare tid tagit positiva steg för att minska avståndet mellan Sverige och övriga Östersjöländer. På inbjudan av Sverige träffades fiskeministrarna i Gävle i september, där Kullgren ville visa på konsekvenserna av det storskaliga fisket. Förhoppningsvis kan mötet utgöra en grund för att tillsammans med andra Östersjöländer skapa en framåtsträvande diskussion om problemet.

Kraftiga svängningar i kvoterna gynnar ingen

De senaste årens fiske har präglats av mycket stora svängningar gällande vad som får fiskas. För det mesta har kvoterna minskat, men ibland har de ökat. I centrala Östersjön föreslår ICES en ökning av kvoten med närmare 140 procent. EU-kommissionen är något försiktigare och föreslår en ökning med 108 procent. Samtidigt föreslog EU-kommissionen förra året att inget riktat fiske skulle ske på beståndet under 2024. De kraftiga svängningarna i råden är orimliga och gynnar inte någon – inte fisken i Östersjön och inte heller yrkesfisket.

Grunden för ett välfungerande yrkesfiske är välförvaltade och välmående fiskbestånd, men där är vi inte idag. Fiskeriförvaltningen måste komma bort från dagens jojo-förvaltning och skyndsamt börja bygga upp bestånden i Östersjön så att fiskekvoterna blir förutsägbara och konstanta över tid. Det är ytterligare ett starkt argument som Kullgren kan påtala för sina ministerkollegor – Sverige vill kunna fiska på starka och välmående bestånd, inte på spillror som omöjliggör långsiktighet och företagande.


Diagrammet visar hur fiskekvoterna för sill/strömming i centrala Östersjön och Bottniska viken varierat sedan 2018. Siffror anges i ton. Kvoterna har varit på högre nivåer och sedan minskat betydligt, och nu föreslås de öka återigen – utan att bestånden fått tid att återhämta sig. Källa: Havs- och Vattenmyndigheten.

Förra årets lagövertramp får inte upprepas

Trots att de vetenskapliga underlagen förra året visade att sillen i centrala Östersjön skulle få svårt att återhämta sig, även om fisket stoppades, beslutade EU:s fiskeministrar att tillåta fortsatt riktat fiske. Beslutet bröt med den gemensamma fiskeripolitiken som kräver att alla beslut ska baseras på vetenskap för att främja hållbarhet. Det kan inte tolereras och får under inga omständigheter upprepas.

Under årets kvotförhandling måste Sverige stå upp för:

Se även BalticWaters tidigare uppmaning till landsbygdsministern inför kvotförhandlingarna.

Tabellen visar det vetenskapliga rådet för fiske på sill/strömming i Bottniska viken 2025, samt förra årets kvot.

Briefen i korthet

EU:s fiskeministrar ska besluta om nästa års fiskekvoter i Östersjön den 21-22 oktober. Under förhandlingarna måste Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren våga stå upp mot övriga EU-länder som vill öka fisket på utsatta bestånd. Som stöd har han en stark svensk opinion och bred politiskt enighet. Han måste även lyfta riskerna med de föreslagna kvoterna, sett till att de vetenskapliga råden från Internationella havsforskningsrådet ICES (som kvoterna baseras på) innehåller osäkerheter som inte beaktas i förvaltningen. För att utsatta fiskbestånd ska få möjlighet att växa till sig krävs just nu lägre kvoter med större säkerhetsmarginaler. Kullgren måste även verka för att en plan för att återuppbygga bestånden tas fram och att kvotbesluten följer EU:s gemensamma fiskeripolitik. Förra året bröt ministrarna mot lagen – det får inte upprepas.

Läs också:

Politiskt PM: Höstens viktigaste fiskeripolitiska frågor
Östersjöbrief 68: Hög tid att landsbygdsministern lyssnar till opinionen – och statsministerns förslag