BalticWaters har svarat på Havs- och vattenmyndighetens remiss gällande förbud mot trålfiske efter pelagiska arter i del av centrala Östersjön innanför territorialhavets gräns (Dnr 2024-003930).
BalticWaters välkomnar Havs- och vattenmyndighetens förslag om trålfiskeförbud efter pelagiska arter i centrala Östersjön, innanför territorialhavets gräns inom delar av delområde 27 och 29. Stiftelsen anser åtgärden nödvändig med tanke på sill- och strömmingsbeståndens svaga status, men uppmanar till ytterligare åtgärder för att vända den negativa utvecklingen.
Stiftelsen betonar vikten av att begränsa vetenskapligt fiske i försöksområdet till enskilda fall och i mycket begränsad omfattning. Trots negativa konsekvenser för mindre trålarfartyg och vissa hamnar stödjer BalticWaters förslaget och förespråkar ekonomiskt stöd för berörda verksamheter.
BalticWaters uttrycker oro över potentiellt ökat fisketryck i andra områden och ökad fiskeansträngning för större fartyg, men anser att fördelarna med trålfiskeförbudet överväger nackdelarna. Stiftelsen beklagar att förslaget inte omfattar lekområden i Finngrundet och förespråkar fortsatt dialog med Finland för att skydda detta område.
Stiftelsen hade önskat se ett permanent trålfiskeförbud ut till 12 sjömil längs hela den svenska Östersjökusten och uppmanar Havs- och vattenmyndigheten att skyndsamt vidta ytterligare skydds- och bevarandeåtgärder. BalticWaters anser vidare att en utredning bör tillsättas för att utvärdera vilka hamnar som är strategiskt viktiga för Sveriges livsmedelssäkerhet och tilldela riktade stöd till dessa.
Förslaget föreslås träda i kraft 1:a februari 2025.
Läs mer om trålgränsen:
- Östersjöbrief 67: Sverige kan flytta ut trålgränsen till 12 sjömil, även för utländska fartyg
- Politiskt PM: Sillen behöver en permanent utflyttad trålgräns utmed hela ostkusten
- Östersjöbrief 31: Sverige kan flytta ut trålgränsen, men politisk vilja saknas
- Östersjöbrief 72: Vill våra grannar lyssna?
- En utflyttad trålgräns – hur görs det?
- Östersjöbrief 62: Fyra åtgärder för Östersjöns fiske 2024
- Östersjöbrief 55: Kan landsbygdsministern rädda Östersjösillen?