Så var det dags – byggbesiktning av BalticWaters Fish Laboratory. Elektriker, VVS-tekniker och byggspecialister är på plats för att säkerställa att byggnaden håller måttet. Och det gör den. Även om mycket känns klart så återstår ett stort, avgörande steg innan laboratoriet kan slå upp portarna – vatten. Det kan låta simpelt, men en optimal vattenmiljö för fiskens alla livsstadier är allt annat än en enkel sak.

Nästan all utrustning och teknik är på plats, men ändå ekar det i de stora lokalerna. I laboratoriedelen kommer snart arbetsbänkar och diskhoar sättas in samtidigt som entresoler ska byggas. Entresolerna är mellanvåningar som gör det möjligt att nå de höga RAS-enheterna som sträcker sig från golvet och cirka fyra meter upp. Detsamma byggs för bassängerna som ska hålla vuxen fisk, så att laboratorietekniker och forskare som arbetar med projekt har möjlighet att mata och se till fisken. När all teknik är på plats kan bassänger börja fyllas med vatten

RAS, eller Recycling Aquatic Systems, renar och recirkulerar vattnet i bassänger, kläckerier och uppfödningsbassägnerna. Systemen är själva hjärtat på laboratoriet och avgörande för fiskens livsmiljö. Totalt finns tre stora RAS enheter som cirkulerar vattnet i de stora bassängerna, medan tio mindre RAS enheter cirkulerar vattnet från kläckerierna och uppväxtbassängerna.

– Första steget mot driftsättning av laboratoriet är att ta in vatten och se till att all teknik fungerar. Målet är att kunna kontrollera vattnets egenskaper, säger Konrad Stralka, VD på BalticWaters.

Att kontrollera vattnet är ingen enkel match. Vatten till laboratoriet tas in från den närliggande havsviken Tvären, renas från bakterier och föroreningar, regleras så att temperatur, salt- och syrehalt är optimalt för fiskens olika levnadsstadier för att sedan cirkuleras till laboratoriets olika RAS-enheter. Det som återstår idag är att installera utrustning för rening av tvättvatten från RAS enheterna som ska återgå till Tvären.

– Att få ett rent vatten som håller rätt temperatur och salthalt, och en bakteriekultur som fisken trivs i kräver kunskap, många justeringar och tålamod, men det är också det som kommer göra laboratoriet till en unik forskningsmiljö, säger Konrad

Och det är en bit kvar innan det sker.

Besiktningen är en tvåstegsraket där majoriteten av laboratoriets byggdelar nu slutbesiktigats och godkänts. Under sommaren och tidig hösten fortsätter arbetet med att installera processmiljön, det vill säga all den utrustning som kontrollerar och renar vattnet.

I delarna av laboratoriet där fisk, larver och yngel lever kommer det vara dov belysning för att efterlikna deras naturliga miljö. För att inte personal och forskare ska snubbla runt i den mörka miljön har det installerats golvbelysning som lyser upp golven, men inte stör fisken.  Illustration: Louisa Juvall Molin

Under sommaren ska också kontorsdelen färdigställas, för även i denna del av laboratoriet ekar det tomt. Förutom ett rum för laboratoriets driftschef och driftstekniker kommer det finnas konferensrum, projektkontor, omklädningsrum, kök, lounge och vilorum. Trots att driftskontoret inte är inrett än så är Mats Anderling, driftschef på BalticWaters laboratorium, och hans kollegor inte sysslolösa.

– Jag har många års erfarenhet som laboratoriechef men detta laboratorium, som ska arbeta med fiskforskning, är nytt för mig. Under kommande månader går jag och mina kollegor utbildningar dels i tekniken som finns på labbet, dels kurser i att hålla och sköta fisk, säger Mats.

Och så har vi den slutliga slutbesiktningen i höst. Tobias Winqvist, projektledare på Byggsamordnare, leder bygget av BalticWaters Fish Laboratory och har varit med sedan planeringsstadiet. Det är tack vare Tobias och hans kollegor, teknikleverantören MAT-kuling och byggentreprenörer från Stockholm Byggkoncept, som laboratoriet nu närmar sig slutförande.

– Det här projektet har varit särskilt spännande eftersom det inte finns något direkt referenslaboratorium att utgå ifrån, BalticWaters Fish Laboratory är unikt i sitt slag. Det  har inneburit utmanande projektering med högt fokus under hela processen, och vi har haft många olika aktörer inblandade och givande samarbeten. Nu ser vi fram emot att färdigställa de sista byggnads- och processinstallationerna och att kunna testa av och driftsätta funktionerna i hela anläggningen. Det känns riktigt kul att vi snart är i mål, säger Tobias.

Parallellt med bygg pågår andra viktiga processer för att bedriva verksamhet på laboratoriet.

– Vi har just inlett arbetet med att söka en rad olika tillstånd för att få bedriva verksamhet på laboratorier, vilket inkludera flera olika myndigheter. Det är en krävande process men viktigt eftersom vi vill säkerställa att fisken får bästa tänkbara miljö, och att arbetet på laboratoriet bedrivs på ett säkert och korrekt sätt, avslutar Konrad.

Även om sommaren och semestern närmar sig stannar inte arbetet upp på BalticWaters Fish Laboratory. Vi kan inte annat än att uttrycka vårt varmaste tack till alla som bidrar till laboratoriet, och ser fram emot september då laboratoriet sakta men säkert kommer börja starta upp!

Om fiskforskningslaboratoriet


Mål: Laboratoriet är en plats som möjliggör ny kunskap om Östersjöns kallvattenlevande fiskarter som torsk, sill och piggvar, vilket i förlängningen främjar Östersjöns biologiska mångfald.

Plats: Studsvik Tech Park utanför Nyköping

Kapacitet: I byggnaden kommer det finnas laboratorier som kan hålla fisk i olika levnadsstadier. Totalt kommer det finnas 12 bassänger som håller vuxen fisk. Det kommer finnas kläckeri för fiskarter som lägger ägg på en yta (exempelvis sill) och kläckeri för fiskarter som lägger ägg i den fria vattenmassan (exempelvis torsk). Totalt kommer det finnas över 70 bassänger för att hålla ägg, larver och yngel.

Vattensystem: Allt vatten i bassänger och kläckerier cirkulerar i RAS.

Driftsättning: höst 2025

Läs mer om BalticWaters Fish Laboratory här.