Den sista juli kom Jari i mål i Helsingfors efter att ha simmat 547,1 km under 52 dygn – utan hjälpmedel eller följebåt. Nu, några veckor senare, har han hunnit vila upp sig och reflektera över sin världsrekordsimning. Vi har träffat honom för att höra mer om hans äventyr – och intresse för Östersjön.

Jari har haft världsrekordet i sikte sedan sommaren 2022 då han tyvärr tvingades avbryta försöket på Ålands hav. Men är det något som är tydligt så är det att Jari inte är typen som ger upp. Redan innan våtdräkten var torr hade han bestämt sig för att göra ett nytt försök kommande sommar och den 10 juni i år var det dags igen.

Hur får man för sig att simma från Stockholm till Helsingfors?

– När jag sommaren 2021 simmat från Oaxen till Öregrunden, en sträcka på 323 km som tog 32 dagar, satt jag i bastun på kvällen och tänkte att det där inte var så jobbigt. Då började idén om att simma till Helsingfors att gro, säger Jari.

Tanken var att simma 15 km om dagen, vilket skulle resultera i en färd på ca 35 dagar, men Östersjön hade andra planer för Jari.

– Efter ungefär fem dagar såg jag att väderförhållandena skulle bli sämre, så jag saktade ned. Vid ett tillfälle fick jag sitta på en kobbe i hela sju dagar för att invänta bättre väder.

Jari under sin simning. Foto: Jari Cennet Tammi

Sträckan över Ålandshav är 33 km och måste simmas i ett sträck. Det tog Jari 12 timmar och 15 minuter, men det är ändå inte det han minns som den mest utmanade tillfället under världsrekordförsöket.

– När jag närmade mig Hangö, i södra Finland, hade det blåst frånlandsvind i flera dagar. Ett tu tre så sjönk vattentemperaturen från 18 till 8 grader. Jag hade redan simmat över 12 kilometer den dagen så ansiktet, fingrar och tår domnade bort. Jag hade fortfarande 2000 meter kvar till stranden och började få svårt att andas. Då var jag faktiskt lite orolig, säger Jari.

Jaris tält vid en av många vackra vyer under världsrekordförsöket. Foto: Jari Cennet Tammi

Intresset för just Östersjön är något som alltid funnits där, men det har vuxit sig starkare i och med simningen. Under många år tillbringade Jari mycket tid på sommarstället i skärgården och han såg hur gös, abborre, gädda och sill stadigt minskade. Under sina simningar längs Svealandskusten har han med åren stött på mer spigg, medan andra fiskarter lyser med sin frånvaro. Hur såg djurlivet under ytan ut nu under din världsrekordsimning?

– Jag såg inte mycket fisk, däremot såg jag bitvis blåstång utan någon påväxt, precis som jag kommer ihåg från tidiga 60-talet. Det är så otroligt vackert, säger Jari.

Under simningen hade Jari på sig Sjöö Sandströms klocka Landsort 459 m, en dykarklocka som fått namnet från Östersjöns djupaste punkt. Klockan har nu auktionerats ut och intäkterna går oavkortat till BalticWaters och projektet Levande vikar. Hur kommer det sig att du önskade att auktionsintäkterna skulle gå till BalticWaters?

– Det var självklart för mig då jag efter förra årets simning var väl insatt i vilka projekt ni arbetar med, och har fokus på de områden som är viktiga för mig, avslutar Jari.

För stunden väntar inga nya långsimningar. Jari planerar i stället att flytta tillbaka till Spanien, där han tidigare bott. Vi tackar Jari för hans engagemang för stiftelsens arbete och hoppas han finner nya spännande äventyr!

Jari med sin kajak. Foto: Madeleine Kullenbo, BalticWaters

Vem är Jari Cennet Tammi?
Ålder: 64
Bor: Stockholm
Sysselsättning: Pensionär och äventyrare. Innan pensionering arbetade han i byggbranschen.
Började simma: År 2016 som träning efter en knäoperation.
Vad har man med sig på en världsrekordsimning? Jari hade med sig en kajak med alla förnödenheter han behöver under simningen. I packningen fanns bland annat mat, avsaltningsanläggning för dricksvatten, solceller för att ladda satellitradio, tält och kläder. I början av simningen vägde kajaken 105 kg.
Favoritart i Östersjön: Tumlare 

Skärgårdsradion har dagligen intervjuat Jari under hela hans simning. Alla inslag finns här.