Ritningar och skisser har helt plötsligt blivit verklighet när nya väggar tonar upp sig och de första bassängerna för att hålla fisk sätts på plats. Och allt är så stort!
– Möjligheterna till ny och spännande forskning på några av Östersjöns viktigaste fiskarter kommer att vara oändliga på det nya laboratoriet, säger Konrad Stralka, VD för BalticWaters.
Stiftelsens projekt ReCod – utsättning av småtorsk i Östersjön har hittills genomförts på forskningsstationen Ar på Gotland. Planen är att projektet flyttar in på BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium när det står klart hösten 2025. Men det kommer vara annorlunda. Väldigt annorlunda. För här är allt större. Bassängerna för fisken är större, vattenreningssystemen är större, kläckerierna är större. Men framför allt är möjligheten att skapa riktigt bra förutsättningar för fisken större.

– Vi bygger allt från början, och vi har tagit med oss alla lärdomar och erfarenheter från när vi byggde till delen för att hålla fisk och kläcka fram små torsklarver på forskningsstationen Ar. Utan de erfarenheterna hade vi inte haft samma förutsättningar för att bygga BalticWaters fiskforskningslaboratorium, säger Konrad.
Processtekniker från byggprojektets teknikpartner MAT-Global har precis anlänt från Turkiet. De kommer vara på plats under vår och sommar för att etablera vattenreningsverken, det vill säga all teknik som innefattar att upprätthålla en bra vattenmiljön för fisk, fiskägg och fisklarver. Något av de första arbetsuppgifterna kommer vara att färdigställa bassängerna för att hålla vuxen fisk, de så kallade föräldrafiskarna. För de stora bassängerna har redan börjat flytta in.
– Sammanlagt kommer vi ha 12 bassänger som håller vuxen fisk, både torsk och sill. Totalt rymmer dessa bassänger lika mycket vatten som ungefär 830 fulla badkar, säger Mats Anderling, driftschef för BalticWaters fiskforskningslaboratorium.

Och fler bassänger kommer det att bli.
– Eftersom vi kommer ha kapacitet att hålla allt från vuxen fisk till ägg så kommer det också finnas livsmiljöer för alla olika levnadsstadier. Kläckerierna utgörs av 36 mindre bassänger, och lika många, lite större bassänger, finns i uppväxtdelen av laboratoriet. Så om det är något vi har gott om så är det bassänger i olika former, säger Mats med ett leende.

Om BalticWaters Fish Laboratory
För att skapa förutsättningar för ny forskning om Östersjöfisken, stödutsättning av hotade fiskarter, utveckling av akvakultur och kunskapsbyggande, etablerar stiftelsen BalticWaters ett nytt fiskforskningslaboratorium – det första av sitt slag i Östersjöregionen. Laboratoriet byggs i Studsvik Tech Park utanför Nyköping och kommer att vara öppet för forskare och företag från hela världen som vill arbeta med Östersjöns kallvattenlevande fiskar. Totalt satsar BalticWaters 150 MSEK. Därutöver är Axfood en långsiktig partner som bidrar till drift av fiskforskningslaboratoriet, rådgivning, kontakter och kunskap.
Läs mer om laboratoriet på projektsidan.