I Studsvik, strax utanför Nyköping, är bygget av BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium i full gång. Mycket har hänt sedan det första spadtaget togs för tre månader sedan, och nu står skalet färdigt till vad som blir det första och största laboratoriet av sitt slag i Östersjöregionen.
Det är full rörelse i Studsvik när vi en tidig morgon besöker bygget av BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium. Bortsett från en mindre byggnad fanns det för så sent som för tre månader sedan inte mer än grus och jord här. Men mycket har hänt sedan dess. Grunden till en ny laboratoriebyggnad har lagts, stommar har rests och nu vilar taket äntligen på sin plats över de nyuppförda väggarna.
Med det yttre skalet färdigt kan vi för första gången röra oss in i den byggnad som till sommaren kommer stå färdigt som det första och största laboratoriet av sitt slag i Östersjöregionen.
– Det är väldigt spännande att äntligen se byggnaden ta form! Det här är utan tvekan det största och mest komplicerade projekt som stiftelsen tagit på sig, men kanske också det viktigaste, säger Konrad Stralka, VD på BalticWaters.
Laboratoriet kommer husera stiftelsens storskaliga demonstrationsprojekt ReCod – utsättning av småtorsk i Östersjön, men kommer även vara öppet för forskare och företag från hela världen. Gemensamt för verksamheten är ett fokus på Östersjöns marina arter, det vill säga saltvattensfiskar som normalt lever i havet.
– På laboratoriet kommer det vara möjligt att utforska sill, torsk och piggvar i alla livsstadier – från ägg till vuxen fisk. Arbetet på laboratoriet ska också bidra till att utveckla nya tekniker och metoder för en hållbar landbaserad fiskodling samt stödutsättningar för att hjälpa fisken i havet att återhämta sig, berättar Konrad.
Och redan nu står det klart vilket det första externa forskningsprojektet blir att flytta in i det nya laboratoriet. I slutet av 2025 inleder Leif Andersson, genetiker vid Uppsala universitet, ett projekt på laboratoriet som ska djupdyka i vilka gener som ligger bakom sillens otroliga förmåga att anpassa sig till olika miljöer.
– Etableringen av BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium blev en katalysator för att ansöka om projektmedel. Laboratoriet är precis vad vi behöver för att på djupet studera samspelet mellan genetisk variation och anpassning till Östersjöns miljöförhållanden, säger Leif.
Om BalticWaters Fish Laboratory
Stiftelsen etablerar ett laboratorium för att skapa förutsättningar för ny forskning om Östersjöfisket, stödutsättning av hotade fiskarter, utveckling av akvakultur och och kunskapsbyggande. Laboratoriet byggs i Studsvik Tech Park utanför Nyköping och beräknas stå klart för drift i slutet av 2025. Totalt satsar BalticWaters 170 MSEK. Axfood har gått in som långsiktig partner genom att bidra till drift av fiskforskningslaboratoriet, rådgivning, kontakter och kunskap.
Läs mer om laboratoriet på projektsidan.
Vill du veta mer om Leif Anderssons projekt CLUPEA – unravelling molecular mechanisms behind adaptation to environmental heterogeneity and change? Läs vidare här.