En turismvetare, en miljöjurist och en företagsekonom med hållbarhetsfokus – årets traineer har bidragit med en spännande kombination av ämneskunskaper. Tillsammans har de tagit fram ett policydokument som beskriver varför en hållbar maritim turism är viktig för Östersjön – och för oss.
Isen ligger blank över kullerstensgatorna när vi med försiktiga steg tar oss ut på en promenad med årets traineer Tove, Klara och Jonathan. Efter en intensiv höst är deras sista vecka på stiftelsen kommen och vi är nyfikna på att höra mer om deras tid som traineer och deras arbete med policydokumentet ”En maritim turism på Östersjöns villkor”.
Frågan om hållbar turism väcktes när traineerna fick insyn i projektet Levande vikar som arbetar med att ta fram åtgärder för att restaurera grunda vikar längst Östersjöns kust.
– Turismen längs kusten har ökat, men om den växer okontrollerat kan det få negativa konsekvenser för havsmiljön, förklarar Tove.
Att skriva om turism var inte självklart, men de insåg snart att det var ett ämne där deras olika kompetenser kunde komplettera varandra på ett värdefullt sätt.
– I början var jag inställd på att skriva om fiskeriförvaltningen. Jag visste inte hur stor fråga turismen är, säger Jonathan.
Turismen är en betydande maritim näring som årligen omsätter 40 gånger mer än yrkesfisket – det såg traineerna som ett starkt argument för att skydda Östersjöns känsliga kustområden.
– Att skydda havsmiljön gynnar inte bara naturen, men kan också leda till intäkter, säger Jonathan.
– Turismen är beroende av en frisk Östersjö och får inte ske på bekostnad av havets välmående, fyller Klara i.
Tove, Klara och Jonathan. Foto: Amanda Öberg
Tove Brynteson
Utbildning:
Kandidatexamen i turismvetenskap från Linnéuniversitetet och en masterexamen i hållbar utveckling från Uppsala universitet
Favoritaktivitet vid Östersjön:
Simma och sola
Klara Livsey Berg
Utbildning:
Juristexamen från Uppsala universitet med fördjupning i miljörätt och internationell rätt
Favoritaktivitet vid Östersjön: Promenera på klipporna längs vattnet
Jonathan Pluntke
Utbildning:
Kandidatexamen i företagsekonomi från Uppsala universitet och en masterexamen i hållbar utveckling från Uppsala universitet
Favoritaktivitet vid Östersjön: Långfärdsskridskor
Regnstänk på glasögonen och kalla fingertoppar. Vi tar skydd från det snöblandade regnet och fortsätter prata om Östersjöns många miljöutmaningar som traineerna bekantat sig med under programmet.
– Innan visste jag inte mycket om fiskekvoterna. Det är sjukt hur det går till och att folk inte känner till det, säger Tove.
Klara instämmer och fortsätter:
– Under vårt arbete har det blivit väldigt tydligt att det saknas övergripande samordning av alla problem som rör Östersjön. Olika frågor hanteras på olika ställen, säger hon.
Jonathan är inne på samma spår och tar upp målet att skydda 30 procent av havet till 2030 som exempel.
– Det är uppenbart att det kommer bli svårt att nå målet – vi har ju bara fem år på oss nu att ro i land det!
Fältarbete tillsammans med projektet Levande vikar på Gräsö utanför Öregrund. Foto: Helene Limén.
Traineerna besökte projektet ReCod och forskningsstationen Ar på norra Gotland. Foto: Helene Limén.
Utöver arbetet med policydokumentet så har de olika studiebesöken gjort stort avtryck på de tre traineerna. För Jonathan är besöket med Levande vikar på Gräsö, utanför Öregrund, särskilt minnesvärt.
– Det var otroligt lärorikt att vara ute i fält och se hur det går till på riktigt när man tar fram naturvetenskapliga data.
Klara, som sen tidigare engagerat sig i miljöföreningar, tycker det var värdefullt att få mer kunskap om hur man bedriver politiskt påverkansarbete.
– Det har varit svårt att veta hur man bäst går till väga för att påverka. Nu känner jag att vi har fått många användbara verktyg.
Tove i sin tur menar att de olika studiebesöken har fungerat som en bra brygga mellan studierna och arbetslivet.
– Som student kan steget till arbetslivet kännas stort. Att ha fått besöka olika typer av verksamheter och se hur de arbetar gör att det känns mer verkligt och lättare att ta steget ut i arbetslivet, förklarar hon.
På studiebesök hos Ørsted i Köpenhamn för att diskutera havsbaserad vindkraft. Foto: Helene Limén
I riksdagen med Gunilla Svantorp (S), ordförande i Sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare. Foto: Helene Limén
Vi tar några slaskiga tramptag tillbaka mot kontoret. Isfläckar och vattenpölar om vartannat. Med sista dagen på stiftelsen runt hörnet är vi självklart nyfikna på att höra vad våra traineer vill arbeta med framöver. För Jonathan kommer svaret direkt – redan nästa vecka börjar han en ny tjänst som projektledare för Sportfiskarnas ungdomsverksamhet.
– Jag ville fortsätta arbeta med hav, vatten och fisk. Det är ett så unikt område eftersom problemet med överfiske har en jätteenkel lösning – att sluta fiska – men som försvåras av byråkratin, berättar han.
Även Klara och Tove vill fortsätta arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor.
– Jag vill jobba med miljöfrågor. Genom att lösa vattenrelaterade problem kan man också lösa många andra miljöproblem på köpet. Det vore kul att jobba med samordning och få in Östersjön i ett större sammanhang. Gärna i en roll där jag kan lyfta fram hur olika åtgärder påverkar Östersjön, säger Klara.
– Hållbarhetsfrågor, gärna kopplade till Östersjön. Efter programmet känner jag att jag har en stark grund att stå på. Jag är också intresserad av besöksnäringsfrågor. Det är fascinerande att besöksnäringen är så beroende av vår natur, men ändå tar vi inte tillräcklig hand om den, svarar Tove.
Vi önskar traineerna all lycka i framtiden och säger på återseende!
Mer om programmet
Traineeprogrammet vänder sig till nyexaminerade samhällsvetare som vill komplettera sina studier med praktisk miljövetenskap. Under 12 veckor har årets traineer Tove Brynteson, Klara Livsey Berg och Jonathan Pluntke satt sig in hur forskning omsätts till praktiska åtgärder och hur det sprids till beslutsfattare. Samtidigt har de valt ett ämne att fördjupa sig i, vilket resulterade i policydokumentet ”En maritim turism på Östersjöns villkor” som du kan läsa här.