Tillsammans med fem nordiska tonsättare har Joakim Odelberg, naturjournalist och ambassadör för BalticWaters, skapat konstprojektet Nordic – A Fragile Hope. Det är en kärleksförklaring till havet, men också en uppmaning till människan att bättra sig.
Medan Göteborgs Symfoniker spelar nyskriven musik följer vi med Joakim ned under ytan i de nordiska haven. På väggar och tak projiceras klipp på böljande kelp, en skygg havskatt och en torsk som sakta simmar under en böljande havsyta. Torsken kommer från stiftelsens projekt ReCod och har precis släpps tillbaka till Östersjön efter att ha levt och lekt på forskningsstationen Ar på Gotland i ungefär 2 år. Joakim har fångat tillfället när torsken tar sina första simtag i havet, och när vi sitter där i Göteborgs konserthus känns det precis som den där dagen i juni när vi satt på knä på havsbotten medan torsken simmade högt ovanför våra huvuden.
Nordic – A fragile hope spelades 21 och 22 februari, men framförs även som familje- och skolkonsert fram till och med 1 mars. Läs mer på Göteborgs Symfonikers hemsida.
Foto: Göteborgs konserthus
Om ReCod
Projektet genomför på forskningsstationen Ar på Gotland – mitt i Östersjön. Målet med ReCod är att genomföra försök med utsättningar av 4 – 6 dagar gamla torsklarver på några platser utmed ostkusten där vi undersöker om larverna överlever och klarar att etablera sig. Om försöken blir framgångsrika finns möjlighet för återetablering av torsken i Östersjön på fler platser, något som ökar chanserna att bevara och skydda det unika östra beståndet. För att säkra genetisk variation hos de torsklarver som kläcks fram inom projektet, och sätts ut i Östersjön, släpps föräldrafiskarna tillbaka till Östersjön efter ungefär 2–3 år.
ReCod genomförs och finansieras av BalticWaters och Uppsala universitet.
Vill du veta mer? Kika in på projektet hemsida.