När lastbilen rullar in på Skansen är det mörkt. Jimmy Käck, transportör på Skansen, har kört lastbil i många timmar, för det går inte att köra fort med levande torsk i lasten. Torsken kommer från forskningsstationen Ar på Gotland, där projektet ReCod genomförs, och är torskar som har levt och lekt på stationen i närmare ett år. Men för att säkerställa genetisk variation hos torsklarverna som kläcks fram på Ar, och sedan släpps ut i Östersjön, behöver en del av fisken bytas ut och ersättas med nya torskar från östra Östersjön. Torskarna på lastbilsflaket lämnar stationen för att ge plats till nya fiskar. Deras nya hem blir Baltic Sea Science Center (BSSC) på Skansen.
På BSSC finns det idag ett tjugotal torskar och ikväll kommer de bli ett tjugotal till. Torskarna från Ar kommer först flytta in i en egen bassäng i en lokal avskild från akvariedelen. Här kommer de får leva en tid för att acklimatisera sig innan de flyttas till rovfiskakvariet. Bredvid torskbassängen står en annan bassäng med några rudor som precis flyttat in och på hyllor längs med väggarna står kemikolvar med vätskor i olika färger. Det är växtplanktonodlingar som ska bli föda för djurplankton som i sin tur är föda för andra djur i akvarierna. På en av hyllorna står en bägare fylld med millimetersmå öronmaneter som ser ut som små snöflingor som simmar runt. Det är BSSC:s egna barnkammare för bebis-maneter.
Patrik Jakubowski Arnold är biolog och har arbetat på BSSC som akvarist sedan centret öppnade 2019. Han har spenderat de närmsta timmarna med att förbereda för att torskarna ska komma, och det går inte att undgå hans stora intresse för Östersjöfisk.
– Fisk har inte alltid varit mitt stora intresse, men det har totalt förändrats, säger han och ler när han tittar på rudorna i bassängen bredvid.
Vi beger oss ut till lastbilen för att börja förflytta torskarna till deras nya hem. Patrik kontrollerar syre- och salthalt i vattnet för att säkerställa att det är samma förhållanden som i bassängen de snart ska flytta in i, sen hämtar han håven. Försiktigt håvar han upp torsk efter torsk och för ned dem i bassängen.
I torskakvariet på BSSC är salthalten i vattnet 15 promille och syrehalten är runt 9 ml/l. Det är aningen mer salt än vad torskarna på Ar är vana vid, men under tiden i acklimatiseringsbassängen kommer torskarna vänjas in vid den högre salthalten och den vattentemperatur som råder i akvariet. Framför allt är det viktigt att hålla torskarna separerade den första tiden för att säkerställa att de mår bra. De torskar som varit på BSSC sedan öppning 2019 har vuxit sig enorma och nykomlingarna har en bra bit att växa för att komma upp i samma storlek. Dessa nya små ligger på ungefär 1 kg i vikt medan den största på BSSC vägde 19 kg!
– Det intressanta är ju att vi ser att Östersjötorsken faktiskt fortfarande kan bli så stor. Det intensiva fisket på de stora torskarna har gjort att torskarna blivit mindre och könsmogna tidigare. Men här på BSSC kan vi visa att det genetiska materialet för att torsken ska bli stor inte helt försvunnet. Det inger hopp, säger Patrik.
När jag går tänker jag önska torskarna lycka till men hejdar mig. Det behövs inte, för de är i otroligt goda händer.
Foto och film: Madeleine Kullenbo, BalticWaters
Vill du veta mer om vad som skett inom projektet ReCod det senaste året? Läs artikeln Ett intensivt och lyckat år för ReCod. Mer information om projektet finns på projekthemsidan https://recod.balticwaters.org/