Hållbart substitut till foder för fiskodling och större ansvar för företag som påverkar havet negativt. Det är idéer från de två vinnande bidragen i BalticWaters stipendietävling Elever för Östersjön. Nu väntar en studieresa till Baltic Sea Science Center på Skansen där vinnarna får dyka djupare ned i havets utmaningar och möjligheter.

– Tävlingen har varit en fantastisk möjlighet för oss att få lära oss mer om ett viktigt ämnesområde och jag är så oerhört stolt över den här gruppen som satt sig in i Östersjöns olika utmaningar med en enorm nyfikenhet och ett otroligt lösningsfokus, säger Hannah Jarvis, lärare vid Transtenskolan i Hallsberg.

Tillsammans med en skolklass från Storsjöskolan i Holmsund har Hannahs elever tilldelats totalt 120 000 kr för att genomföra en studieresa till Baltic Sea Science Center på Skansen. Här kommer eleverna få en guidad visning av akvarierna, lektion i biologisk mångfald och klimat kopplat till Östersjön samt genomföra experiment i laborationssalen. Det finns även möjlighet för skolklasserna att besöka Gröna Lund under sin vistelse i Stockholm.

– Det är inga lätta frågor eleverna har tagit sig an men de är otroligt viktigt att de diskuteras eftersom kunskapsspridning och inkludering av unga är en viktig del i arbetet för en hållbar förvaltning av vårt innanhav. Och glädjande nog så är intresset stort! I år fick vi in rekordmånga ansökningar, säger Frida Tornberg, ansvarig för stipendietävlingen på BalticWaters.

Vi önskar ett stort grattis till de vinnande bidragen!

Läs mer om stipendietävlingen Elever för Östersjön här.

2023 vann klass 07b från Lerbäcksskolan i Lund och klass 9B från Ebba Braheskolan i Nacka. Läs om deras studiebesök på Skansens Baltic Sea Science Center här.