I måndags fick vi den stora äran att välkomna Louisa Juvall Molin, Johanna Svensson och Ebba Rosendahl till årets Traineeprogram för framtida Östersjöambassadörer.

Louisa, Johanna och Ebba. Foto: Frida Tornberg

– I år tar vi emot tre traineer med vitt skilda ämnesområden i bagaget – det ska bli väldigt spännande att se hur de kommer att belysa en vald fråga från sina olika perspektiv, säger Helene Limén, programansvarig på BalticWaters. 

Louisa, som har en masterexamen i Design Ecology från Konstfack, kommer gå traineeprogrammet tillsammans med Johanna, som har läst juristprogrammet med fokus på miljörätt på Stockholms universitet, och Ebba, som kommer från Köpenhamns universitet där hon tagit examen från masterprogrammet i Environment and Development. 

– Jag sökte traineeprogrammet för att få fortsätta jobba interdisciplinärt med dessa frågor och för att få komma närmare forskning och få lära mig mer om hur vi konkret kan jobba mot ett friskare Östersjön. Det ska även bli spännande att se hur min designbakgrund kan användas i detta viktiga arbete, säger Louisa.

– Jag sökte för att programmet lät så roligt! Upplägget, med en tydlig plan och ett slutmål, lockar mig samt möjligheten att få jobba ihop med andra som går traineeprogrammet. Jag hoppas på att lära mig mycket och få verktyg som jag kan ta med mig ut i arbetslivet, säger Johanna.

Ebba instämmer samtidigt som hon poängterar att den miljöpolitiska delen av programmet lockar lite extra.

– Efter att ha arbetat med miljöfrågor inom ramen för globalt utvecklingssamarbete kände jag mig manad att utforska hur jag kan driva på en positiv miljöpolitik i Sverige. Jag lockas särskilt av möjligheten att få bygga på min miljökompetens och att få inblick i hur olika aktörer samverkar för att designa konkreta miljöpolitiska åtgärder, säger Ebba.

I början av programmet kommer Louisa, Johanna och Ebba att sätta sig in i stiftelsens forsknings- och opinionsbildande projekt och träffa forskare och riksdagsledamöter för att få mer kunskap om Östersjöfrågor och om hur forskningsrön kan användas i beslutsfattande. Ungefär en månad in i programmet kommer de att välja ett område och en frågeställning att fördjupa sig i och utarbeta ett policydokument som pekar på problem och föreslår konkreta lösningar.

Med Traineeprogrammet för Östersjöambassadörer vill BalticWaters ge nyexaminerade samhällsvetare en fördjupad förståelse om dagens miljöutmaningar och inspirera deltagarna, att på sina kommande arbetsplatser, verka för en grön omställning.

Om programmet 
Traineeprogrammet vänder sig till nyexaminerade samhällsvetare som vill komplettera sina studier med praktisk miljövetenskap. Under 12 veckor kommer de tre få insyn i hur forskning omsätts till praktiska åtgärder och hur det sprids till beslutsfattare.

Vill du veta hur det är att vara trainee på BalticWaters? 
2022 års traineer Douglas och Lisa skrev policydokumentet Mer lönsamt för Sverige att fiska för humankonsumtion. Läs om Douglas och Lisas tid som traineer på stiftelsen här.
2021 års traineer Vilma och Amanda skrev policydokumentet Miljömärkning av fisk – håller den vad den lovar? Läs en intervju om deras tid på stiftelsen här.