Efter fyra intensiva år på forskningsstationen Ar tar projektet ReCod – utsättning av småtorsk i Östersjön klivet in i en ny och spännande fas. Ellen Schagerström är ny inom torskreproduktion, men hennes erfarenhet av Östersjöforskning går långt tillbaka. Nu byts uppfödning av sjögurkor ut mot dagar på BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium, där hon ska leda nästa steg av ReCod.

Intresset för havet har alltid varit starkt hos Ellen Schagerström, men det är något alldeles särskilt med just Östersjön.

– Jag brinner för havsfrågor i stort, men Östersjön är speciell. Den låga salthalten innebär att det finns relativt få arter, vilket gör det möjligt att se helheten på ett sätt som är svårt i ett salt hav, säger hon och gör en liknelse.

– Det är som att gå från en stor arbetsplats med många anställda till en mindre där du kan känna igen alla och ser hur alla delar hänger ihop, förklarar hon med ett skratt.

Och på sätt och vis gör Ellen just det när hon nu går från rollen som forskare på Göteborgs universitet, till projektledare för stiftelsens storskaliga projekt ReCod.

Under projektets första år har metoder utvecklats för att hålla torsk, kläcka torsklarver och sätta ut dem på utvalda platser i Östersjön. Nu tar Ellen över ansvaret för projektets nästa spännande fas – under 2025 kommer projektet flytta in på BalticWaters nya fiskforskningslaboratorium, där nästa utmaning blir att föda upp torsklarver till små fiskar för utsättning. Målet är att hitta den ålder och storlek på fisk som är bäst vid utsättning.

– Det ska bli otroligt spännande att kliva in i det här viktiga projektet. Jag ser fram emot att se till att allt går framåt enligt plan och arbeta för att vi ska få ut livskraftig torsk i Östersjön som ett steg i att stärka bestånden, säger Ellen.

Ellen Schagerström. Foto: Amanda Öberg.

Marin restaurering har genomsyrat Ellens tidigare arbete, där hon bland annat forskat på uppfödning av sjögurkor. Men det var viljan att ta tillämpningen ett steg längre som gjorde att Ellen fick upp ögonen för den nya rollen.

– Som forskare bidrar man med små pusselbitar till ett större pussel. Nu ser jag fram emot att arbeta på en bredare front – från arbetet på laboratoriet, till att öka medvetenheten hos politiker och allmänhet om Östersjöfrågorna, så att rätt beslut kan fattas.

Vi önskar Ellen varmt välkommen till stiftelsen!

Fem snabba:

Namn: Ellen Schagerström

Tidigare arbetsroller: Närmast forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, innan dess forskare vid Stockholm universitets Östersjöcentrum. Driver även Sveriges största tångblogg, en algpodcast och arbetar som reseledare.

Favoritart i Östersjön: Blåstång. För mig är den signumet för hela Östersjön, utan den hade ekosystemet varit ett helt annat.

Favoritfakta om Östersjön: Att blåstångens förökning synkroniserar med fullmånen! Varför är fortfarande okänt, men det är vi på väg att ta reda på.

Det första jag ska göra i min nya roll: Skriva projektplanen för nästa steg av ReCod.

Känner du igen Ellen sen tidigare hos BalticWaters?

2024 beviljades projektet Stå upp för Östersjön! anslag via BalticWaters program för forskningsprojekt och förstudier. Med hjälp av humorcoachen Ami Hallberg Pauli har Ellen producerat ett ståuppframträdande för att undersöka om humor kan fungera som verktyg för att kommunicera kunskap om Östersjön.

Läs mer om projektet här.