En statsvetare med miljöinriktning, en jurist och en industridesigner. För första gången har BalticWaters haft tre traineer på plats och tillsammans har de producerat ett visuellt slående policydokument om Östersjön som kolsänka.

Ebba Rosendahl, Louisa Juvall Molin och Johanna Svensson gör sin nästsista dag på BalticWaters kontor när vi samlas för en avslutande intervju. Dagen efter ska de presentera sin rapport ”Hjälp Östersjön att motverka klimatförändringarna” som fokuserar på Östersjön viktiga roll som kolsänka.

– Vi ville grotta ner oss i något naturvetenskapligt, säger Louisa om valet av tema.

– Det var ett ämne vi alla ville lära oss mer om och förstå bättre. Sen är klimatet såklart ett väldigt policyrelevant ämne, säger Ebba.

De tre traineerna utgör tillsammans en diversifierad kompetensbas, omfattande juridik, design och miljöpolitik. De har uppskattat att arbeta som en trio under månaderna på kontoret.

– Vi har haft olika inriktningar och kunnat se saker från olika perspektiv. Det känns som inget missats, säger Louisa.

Johanna, Ebba och Louisa.


Johanna Svensson

Utbildning: Juristprogrammet
vid Stockholms universitet

Favorit Östersjöart: Blåstång


Ebba Rosendahl

Utbildning: Pol.kand med inriktning statsvetenskap vid Lund Universitet och
master i miljö och utveckling från
Köpenhamns universitet.

Favorit Östersjöart: Tumlare


Louisa Juvall Molin

Utbildning: Kandidat i industridesign vid Konstfack och master i Design
Ecologies vid Konstfack

Favorit Östersjöart: Grönslick

Varför sökte ni traineeplats på BalticWaters?

– Jag sökte för jag tyckte det verkade som ett otroligt intressant och välplanerat program. Jag har jobbat med internationella miljöfrågor tidigare och ville gärna göra något mer på lokal nivå, säger Ebba.

– Det är ett väldigt lyxigt sätt att börja sin arbetskarriär med, det är inte ett jobb men inte heller en praktik eller utbildning. Det är lite av varje och jag tyckte det lät kul, säger Johanna.

För Louisa var det en lockande tanke att få jobba med andra, men hon var tveksam till om hennes bakgrund var ”rätt”.

– Men jag hade träffat Helene (traineehandledaren) och hon hade berättat lite kort om programmet och uppmanat mig att söka, så jag kände att det fanns plats för mig också. Det har varit kul att visa vad design kan bidra med till såna här frågor.

En designaspekt som inkluderats i slutprodukten är klistermärken designade av Louisa som kan användas interaktivt i anslutning till texten.

Traineernas policydokument.

Johanna Fröjd, driftsledare, visar traineerna runt på Ar och berättar om projektet ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön.

Förutom arbetet med policydokumentet så har de olika studiebesöken gjort stort avtryck på de tre traineerna. För Johanna var speciellt besöket på forskningsstationen Ar, där projektet ReCod genomförs, och möjligheten att få följa med ut i fält med projektet Levande vikar, ögonöppnande.

– Jag insåg att jag aldrig förstått vad det innebär att bedriva naturvetenskaplig forskning eller att driva en forskningsstation. Det är en erfarenhet jag kommer bära med mig när jag tar del av forskning i framtiden, oavsett disciplin.

För Louisa har det varit värdefullt att få insyn i det politiska arbetet, bland annat genom besöket på riksdagen.

– Det är något jag inte haft koppling till tidigare. Det var också en av anledningarna till att jag sökte, jag ville veta hur man kan påverka.

Ebba är inne på samma linje.

– Det har varit intressant att lära mig mer om hur man bedriver förändringsarbete i praktiken och hur man ska arbeta för att få uppnå politisk förändring.

Vilken Östersjöfråga oroar er mest?

– Övergödningen är en fråga som jag oroar mig mer över nu när jag lärt mig mer om det, säger Johanna.

– Det är överväldigande att så mycket måste hända på systemnivå för att åstadkomma förändring i övergödningsfrågan. Annars tror jag att klimatförändringarna oroar mig mest eftersom det kommer förändra levnadsförhållanden för alla arter i Östersjön, säger Ebba.

– När jag sökte till BalticWaters skrev jag att jag ville lära mig mer om fisket, säger Louisa som förvånats över hur komplex frågan är.

– Jag oroar mig för att det kommer vara svårt att hitta lösningar på fiskerifrågan i en nära framtid. Egentligen borde det vara så himla enkelt. Det är bara att sluta fiska.

Vad vill ni jobba med i framtiden?

– Jag har fått upp ögonen för att det finns många olika typer av arbetsplatser som jag inte kände till innan. Men jag vet att jag helst vill fortsätta jobba tvärvetenskapligt, säger Johanna.

– Jag vet inte exakt vilket område jag vill fokusera på framöver, men jag vill gärna fortsätta jobba med någon typ av förändringsarbete inom miljöområdet, säger Ebba.

– Jag skulle vilja fortsätta jobba tillsammans med andra i frågor som rör vatten eller matkonsumtion. Det skulle vara väldigt kul att jobba med något som har en positiv inverkan. Jag tror inte jag skulle klara av att jobba med något som inte känns bra i magen, säger Louisa.

De rekommenderar alla tre traineeprogrammet för alla som bara är ens ”lite nyfikna” på Östersjön eller miljöpåverkansarbete.

Johanna och Louisa ut på tur med Levande Vikar-projektet.

– Det är ett väldigt bra första halvår efter studierna. Det är också en trygg miljö där man får ställa frågor och inte behöver kunna allt, säger Louisa.

– Om man bara är lite nyfiken kommer man långt, säger Johanna.

Om programmet 
Traineeprogrammet vänder sig till nyexaminerade samhällsvetare som vill komplettera sina studier med praktisk miljövetenskap. Under 12 veckor har 2023 års traineer Ebba Rosendahl, Johanna Svensson och Louisa Juvall Molin satt sig in hur forskning omsätts till praktiska åtgärder och hur det sprids till beslutsfattare. Samtidigt har de valt ett ämne att fördjupa sig i och skriva ett policydokument om. Du hittar deras policydokument ”Hjälp Östersjön att motverka klimatförändringarna” här.