Traineeprogram för framtida Östersjöambassadörer
På många arbetsplatser finns en uttalad ambition att skapa grön förnyelse inom såväl offentlig som privat sektor. Ett sätt är att höja kompetensen hos personalen genom vidareutbildning i miljö- och klimatfrågor. Med ambitionen att bredda kunskapen i praktisk miljövetenskap hos samhällsvetare som jurister, statsvetare, journalister, ekonomer och pedagoger utlyser nu BaliticWaters lönemedel för upp till tre personer under fyra till fem månader. Målet med det utlysta traineeprogrammet är att i första hand öka kunskapen om miljöfrågor och hur konkreta åtgärder kan bidra till ett friskare hav. I förlängningen kan erfarenheten från programmet bidra till en fördjupad förståelse av dagens miljöutmaningar och inspirera deltagarna att på sin arbetsplats verka för en grön omställning.
Om traineeprogrammet
Två till tre personer med olika utbildningsbakgrund kommer att, under fyra månader få lära sig mer om stiftelsens miljöarbete och tillsammans arbeta runt ett valt tema. Demonstrationsprojekten och det pågående kommunikations- och opinionsbildningsarbetet kommer att utgöra en ram för arbetet i traineeprogrammet. Den första månaden får traineerna besöka demonstrationsprojekten för att de ska få en övergripande kunskap om arbetet och hur det kan bidra till en bättre miljö. I nästa steg väljs ett av demonstrationsprojekten ut för en fallstudie. I fallstudien får traineerna möjligheten att gemensamt fördjupa sig i en avgränsad frågeställning. Tillsammans genomför de sedan en studie och sammanställer resultaten i ett policydokument med tydliga slutsatser riktade till beslutsfattare. Innan policydokumentet publiceras och används av stiftelsen i påverkansarbetet kommer det att kvalitetsgranskas och godkännas av stiftelsens styrelse. Traineerna kommer att få kunskap om Östersjöns miljö ur ett brett perspektiv – från land till hav men även färdigheter i att kommunicera forskningsrön till beslutsfattare och fläta samman vetenskapliga underlag med nationell och internationell policy. I arbetet kommer traineerna att vara i kontakt med forskare, experter, myndigheter och andra viktiga aktörer vilket kommer att ge dem en god bild av miljöpolitikens landskap och styrning.
Vem kan söka och vad finansieras?
Programmet vänder sig till personer som nyligen har tagit sin examen inom samhällsvetenskapliga discipliner exempelvis juridik, statsvetenskap, journalistik, ekonomi och pedagogik. Stiftelsen finansierar lönemedel för två till tre personer under fyra månader. Enligt överenskommelse kan traineerna erbjudas att på uppdrag av BalticWaters genomföra ett självständigt uppdrag under ytterligare en avlönad månad. BalticWaters står för löpande handledning, materiel och resor i samband med arbetet. Övernattning i samband med besök hos projekten kommer att betalas men inte boende under övrig programtid.
Välkommen att söka!
Nyfiken på tidigare års traineer?
2024 års traineer Tove, Klara och Jonathan skrev policydokumentet En maritim turism på Östersjöns villkor.
2023 års traineer Louisa, Ebba och Johanna skrev policydokumentet Hjälp Östersjön att motverka klimatförändringarna.
2022 års traineer Douglas och Lisa skrev policydokumentet Mer lönsamt för Sverige att fiska för humankonsumtion.
2021 års traineer Vilma och Amanda skrev policydokumentet Miljömärkning av fisk – håller den vad den lovar?